Kizárták a francia miniszterelnököt a saját pártjából

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetősége kedd este hivatalosan is kizárta soraiból azokat, akik támogatják a kormányt. A kizártak között van Edouard Philippe kormányfő is.

A kizárás az Emmanuel Macron államfőt támogató öt országosan ismert jobboldali politikust érinti, a miniszterelnök mellett Gérald Darmanin költségvetési minisztert, Sébastien Lecornut, az ökológiai átmenetért felelős államtitkárt, valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solere képviselőket.

Az LR hivatalos frakciójában százan foglalnak helyet, míg a kormányt támogató jobboldali Konstruktívak 34 képviselővel rendelkeznek. A felmérések szerint azonban az LR szavazóinak 55 százaléka támogatja Emmanuel Macron politikáját.

A legnagyobb francia ellenzéki párt életét azóta keseríti meg a széthúzás, amióta a köztársasági elnök a pártalapító Edouard Philippe-et májusban kinevezte kormányfőnek. Az Emmanuel Macronnal együttműködő jobboldali politikusok sorsáról szóló döntés azóta húzódott.

Az érintett képviselők és kormánytagok október 11-ig kaptak haladékot a pártjuktól arra, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de ezt egyikük sem tette meg, Október 25-én a vezetőség döntött a kizárásukról, de miután aznap a vezetőségi tagoknak kevesebb mint fele volt jelen az ülésen, a szavazást meg kell ismételni ahhoz, hogy a szankció hivatalossá váljon.

A kizárást azzal indokolta az LR vezetősége, hogy a kormánytöbbséghez a politikusok egyénileg csatlakoztak, s a nemzetgyűlési választásokon a jobboldal jelöltjeivel szemben az államfő pártjának jelöltjeit támogatták. Gérald Darmanin esetében azt is kifogásolták, hogy a szeptemberi szenátusi választásokon a politikus az elnöki párt színeiben indult jelöltként.

Edouard Philippe a kizárást követően ugyanakkor nem kíván csatlakozni Emmanuel Macronnak a Köztársaság lendületben nevű pártjához, így ez az első alkalom az 1958 óta fennálló V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »