Horvátország csak jól járhat az euró bevezetésével

Az euró bevezetése növeli Horvátország globális, politikai és gazdasági hitelességét, valamint eszközt jelent a gazdaság fejlesztéséhez – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, az euró bevezetéséről a Horvát Nemzeti Bankkal (HNB) közösen rendezett stratégiai fórumon.

Mint mondta: nem kíván találgatásokba bocsátkozni a dátumot illetően, de 2020-ban Horvátország tölti be az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét, és ebben az évben csatlakozni akar az ERM-II európai átváltási mechanizmusához is, amely az euró bevezetésének előfeltétele.

„Ez egy olyan lehetőség, amelyet ki kell használnunk és jól fel kell rá készülnünk” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az euró bevezetése után nem kell félni az árfolyamkockázattól, alacsonyabbak lesznek a hitel- és a tranzakciós költségek, ami a kormányfő szerint versenyképesebbé és vonzóbbá teszi az országot a külföldi befektetők számára.

Nem igaz az, hogy európai árakat vezetünk be, miközben megtartjuk a horvát fizetéseket, ezeket a mítoszokat el fogjuk oszlatni”

– húzta alá a kormányfő, majd hozzátette: a konferenciával az a céljuk, hogy egy széles körű nyilvános vitát indítsanak az euró bevezetéséről, amely azt szolgálja, hogy az ország ebbe a folyamatban nyitottan és átláthatóan lépjen be és eloszlassa a félelmeket, valamint a kétségeket a témával kapcsolatban.

Boris Vujcic jegybankelnök arról beszélt: bízik benne, hogy nem lesz gond a kritériumok teljesítésével, amelyhez az országnak még számos strukturális reformot kell bevezetnie, majd kifejtette az euró bevezetésének előnyeit és hátrányait.

A legnagyobb előnye, hogy megszűnik az árfolyamkockázat, csökkennek a kamat- és a tranzakciós költségek, valamint ösztönzőleg hat a nemzetközi forgalomra és befektetésekre – emelte ki Vujcic. Hátrányként az önálló monetáris politika elvesztését, az áremelkedés kockázatát, az átváltás költségeit és az árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozás költségeit említette.

Zdravko Maric pénzügyminiszter a folyamatot ismertette. Szavai szerint az árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozástól számítva két évvel később lehet legkorábban bevezetni a közös európai fizetőeszközt.

„A kormánnyal szemben nincsenek ugyan formális kritériumok, de figyelik a gazdasági és a politikai alapokat az országban” – mondta, és hozzáfűzte: a tárgyalások titokban folynak, amikor megegyezés születik, bejelentik az euróövezethez való csatlakozás dátumát.

Zvonimir Savic, a Horvát Gazdasági Kamra (HGK) pénzügyi, üzleti információk és gazdasági elemzések szakosztályának igazgatója úgy vélte: az euró bevezetése sokkal több előnnyel jár Horvátország számára, mint hátránnyal. Mint mondta: a horvát áruforgalom 60 százaléka az euróövezeti országokkal valósul meg. Az árfolyamkockázat és a tranzakciós költségek megszűnésével pedig szerinte ez az áruforgalom növekedne.

„Az euró bevezetésének szárnyain nőne a versenyképességünk és ezzel együtt a fizetések is” – mondta, ugyanakkor hozzátette: minden országnak figyelmesen el kell döntenie mikor lép be az euróövezetbe, és erre fel kell készítenie a gazdaságát. „Horvátország számára a csatlakozás szükséges” – nyomatékosította.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »