Kazahsztán áttér a latin ábécére

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pénteken elrendelte, hogy 2025-ig a latin ábécével váltsák fel a cirill betűs írást az országban – a lépés szerinte hozzájárul a közép-ázsiai ország modernizációjához.

Az elnöki rendelet alapján Kazahsztánban néhány éven belül bevezetnek egy 32 latin betűből álló ábécét, ennek eredményeként az ország nevét hivatalosan Qazaqstannak fogják majd írni.

A kazahot eredetileg az arab írás egy módosított verziójával írták, amelyet hivatalosan 1927-ig használtak. Ekkor váltottak a latin ábécére, amelynek helyét a cirill vette át 1940-ben. A kazah nyelv hangjait jelenleg 42 betűvel jelölik, amelyből 33 a cirill ábécéből származik.

Nazarbajev áprilisban körvonalazta a reformot, és bejelentette, hogy egyetemi oktatókkal, illetve a civil társadalom képviselőivel folytatott egyeztetés után 2017 végén előterjesztik az új írásmódot. Sokan csalódottan vették tudomásul a lépést, amely azonban a hatóságok szerint hozzájárul majd a helyi gazdaság fejlődésének felgyorsításához.

Kazahsztán fővárosa, Asztana - kép forrása: Pixabay

Kazahsztán fővárosa, Asztana – kép forrása: Pixabay

A latin ábécét „a világ országainak mintegy 70 százalékában használják, ami elengedhetetlen kommunikációs eszközzé tette azt, főként a technológia, az üzleti élet, a tudomány és az oktatás terén” – magyarázta a kazah külügyminisztérium.

Az öt közép-ázsiai ország közül Kazahsztánban a legjelentősebb az orosz diaszpóra. Az orosz hivatalos nyelv az országban, amelyet az elnök gyakran használ beszédei során.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »