A spanyol kormány előrehozott választásokat ír ki decemberre Katalóniában

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-én Katalóniában – jelentett be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően péntek este Madridban.

Mindez arra szolgál, hogy helyreálljon az illegális és önkényes döntések sorával megsemmisített önrendelkezés Katalóniában – hangsúlyozta a kormányfő. Ismertetése szerint a kabinet döntött arról, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a katalán belügyi tanácsos főtitkárát, a katalán kormány brüsszeli és madridi delegáltját, valamint Brüsszel kivételével megszünteti a katalán külképviseleteket. Ezek Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Írországban, Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban működnek.

Emellett a kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: „az államnak megvannak az eszközei a törvényesség visszaállítására”.

A katalán kormány feloszlatása egyebek mellett például azzal jár, hogy nem kapnak fizetést, és elvesztik aláírási jogukat is.  A kormányzati feladatokat a spanyol kormány illetékes miniszteri veszik át ideiglenesen.

A spanyol parlament felsőháza, a szenátus pénteken hagyta jóvá a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseit, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva. Az erről a felhatalmazásról szóló döntés kora este jelent meg a hivatalos állami közlönyben így már hatályba lépett.

A most bejelentett kormányzati intézkedések a tervek szerint szintén életbe lépnek még ezen a napon, kivéve az előrehozott választásokról szóló határozatot, amely szombaton jelenik majd meg a közlönyben.

A függetlenségi nyilatkozat megszavazása miatt a spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn eljárás megindítását kezdeményezi zendülés bűncselekménye miatt a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen, amelyet akár 25 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Madrid, 2017. október 27. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kormány rendkívüli ülését követően a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2017. október 27-én, ahol bejelentette, hogy a spanyol kormány feloszlatta a katalán parlamentet és december 21-re előrehozott parlamenti választásokat ír ki Katalóniában. A nap folyamán a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot és ennek folyományaként a spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. (MTI/EPA/Juanjo Martin)

Madrid, 2017. október 27.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kormány rendkívüli ülését követően a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2017. október 27-én, ahol bejelentette, hogy a spanyol kormány feloszlatta a katalán parlamentet és december 21-re előrehozott parlamenti választásokat ír ki Katalóniában. A nap folyamán a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot és ennek folyományaként a spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. (MTI/EPA/Juanjo Martin)

Több európai állam támogatásáról biztosította pénteken a spanyol kormányt

  • Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az új katalóniai fejleményekre reagálva kiemelte: semmi nem változik az Európai Unió számára a barcelonai parlament döntésével, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere.
  • A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával. A német szövetségi kormány nem ismer el egy  függetlenségi nyilatkozatot, és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett – áll a közleményben.
  • Teljes támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök is a spanyol kormányfőt a katalán válság legújabb fejleményeinek tükrében. „Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök.
  • Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül. „Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió” – mondta Juncker. Hozzátette: van már elég szakadás és töredezettség a közösségen belül, ebből nincs szükség többre.
  • A brit kormány is elutasította a katalán tartományi parlament döntését az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozásáról. A londoni miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját.
  • A függetlenségre törekvő skót kormány közleményben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a katalán vezetés álláspontját, hogy el kíván szakadni Spanyolországtól. „Megértjük és tiszteletben tartjuk a katalán kormány álláspontját” – szögezte le Fiona Hyslop külügyminiszter.
  • Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor „a demokratikusan megválasztott katalán parlament” által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt. Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani. A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet „e történelmi napon”. Gerry Adams szerint a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe.
  • A washingtoni külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére.
  • Sebastian Kurz, az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt ÖVP vezetője törvényellenesnek nevezte Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánítását. A kormányalakítással megbízott osztrák politikus szóvivője által ismertetett közleményben Kurz nyugalomra intett és kiemelte a tárgyalások fontosságát, hogy enyhíthessék a feszültségeket. „A cél az, hogy a spanyol alkotmányosság keretében találjanak megoldást. Ugyanakkor világos, hogy az erőszak sosem lehet megoldás” – hangsúlyozta Kurz közleményében.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.
  • Olaszország nem ismeri és nem is fogja elismerni a Katalónia regionális parlamentje által pénteken egyoldalúan kinyilvánított függetlenséget – közölte Angelino Alfano olasz külügyminiszter pénteki közleményében. Katalónia függetlenségének kihirdetése „nagyon komoly és a törvényes kereteken kívül eső cselekedet” – mondta az olasz külügyi tárca vezetője.
  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/dpa/EFE/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »