Nem hirdethet a Twitteren két orosz médiatársaság

A Twitter internetes cég eddig példa nélkül álló döntésével csütörtökön megvonta a Russia Today (RT) televíziótól és Sputnik rádióadótól a reklám lehetőségét üzenetküldő szolgáltatásán.

A Twitter döntését indokolva  az Egyesült Államok hírszerzésére hivatkozott, eszerint az orosz propagandaadónak tekintett hírügynökségek befolyásolni próbálták a 2016-os amerikai elnökválasztást. Az internetes céghez az RT-től 2011 óta befolyt 1,9 millió dollár reklámbevételt kutatási célokra tervezik fordítani, különösen a Twitternek választásokra gyakorolt hatását és a hamis hírek terjedését szeretnék tanulmányozni.

Margarita Szimonyjan, az Rt televízió főszerkesztője, még a Twitter csütörtöki bejelentése előtt kísérletet tett az internetes cég lejáratására. Szimonyjan Twitter-üzenetében azt állította: a mikroblog szolgáltató saját maga volt aktívan azon, hogy az RT Twitter-reklámokkal kapcsolódjon be a választási kampányba, s ezzel összefüggésben megosztott egy dokumentumot, amely nyilvánvalóan az üzenetküldő szolgáltatástól ered.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön Moszkvában a Twitter döntését egy újabb agresszív lépésnek nevezte, amelynek célja az orosz hírügynökségek tevékenységének akadályozása. Mindezt pedig az amerikai vezetés és a biztonsági szolgálatok által kifejtett nyomás eredményének tudta be. Zaharova válaszlépésekkel fenyegetett.

Az orosz külügyminisztérium közölte: az Egyesült Államok szólásszabadságról szóló nemzetközi és amerikai jogszabályokat is sért azzal, hogy akadályozza orosz hírügynökségek működését.

Értesülések szerint a Russia Today csak a 2016-os amerikai választási kampányban 274 ezer dollárt fizetett Twitter-üzenetei terjesztéséért. A Twitter reklám rendszere ugyanis úgy működik, hogy bizonyos pénzösszeg fejében be lehet kapcsolódni olyan felhasználók hírfolyamába is, akik adott esetben nem követik közvetlenül a hirdetőket.

A Russia Todayt, illetve internetes felületét az RT.com-ot, valamint a Sputnikot Nyugaton a Kreml szócsövének tartják. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szeptember közepén vizsgálatot indított ezen médiumok ellen, mert azzal gyanúsítják őket, hogy komoly szerepük volt a Donald Trump elnökválasztási győzelméhez vezető orosz propaganda terjesztésében. Az RT és a Sputnik viszont azt állítják, hogy rendes hírügynökségekként megilletik mindazon jogosultságok, amelyek ebből fakadnak.

A Twitter az elmúlt hetekben a Facebook-hoz hasonlóan erős politikai nyomás alá került az Egyesült Államokban. Hónapokig tartó vizsgálatokat követően ugyanis számos olyan esetre derült fény, amelyben feltételezhetően Oroszországból az üzenetküldő szolgáltatás reklámfunkcióját arra használták, hogy más nemzetek álcája alatt társadalmi és etnikai feszültségeket szítsanak az Egyesült Államokban.

Ennek köszönhetően egyre erősebbé vált a felelősségre vonást követelők hangja, valamint a mikroblogokban a politikai reklám erősebb szabályozása iránti igények. Az amerikai kongresszus meghallgatást tart a jövő héten ez ügyben. A Twitter, de a Facebook is több átláthatóságot ígért, különösen, ami a politikai reklámtevékenységet illeti.

Kapcsolódó cikkünk: Kivonulhat az orosz RT tévé az USA-ból

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »