Katalán válság: nem lesz előrehozott választás

Nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában Carles Puigdemont katalán elnök. Ezt maga Puigdemont jelentette be csütörtökön Barcelonában, a kormányzati palotában tett nyilatkozatában.

A politikus hangsúlyozta: kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést.

Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra”

– jelentette ki Carles Puigdemont, hozzátéve, hogy elnökként feladata, hogy kimerítse az összes lehetséges „utat” egy párbeszéddel és megállapodással létrejött megoldáshoz.

A katalán elnök hangsúlyozta, hogy nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amelyeket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett. A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására – mondta Carles Puigdemont.

Barcelona, 2017. október 26. Carles Puigdemont katalán elnök beszédet mond a kormány barcelonai hivatalában 2017. október 26-án. Az elnök bejelentette, hogy nem ír ki elõrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

Barcelona, 2017. október 26.
Carles Puigdemont katalán elnök beszédet mond a kormány barcelonai hivatalában 2017. október 26-án. Az elnök bejelentette, hogy nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

A politikus nyilatkozata előtt a spanyol sajtó szinte biztosra vette, hogy a katalán elnök bejelenti az előrehozott helyi parlamenti választásokat. Ezt látszott megerősíteni az is, hogy Jordi Cuminal és Albert Batalla kormánypárti politikusok Twitter-üzenetben jelentették be, hogy nem értenek egyet az előrehozott választásokról szóló döntéssel, ezért lemondanak parlamenti mandátumukról, és kilépnek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).

A katalán parlament csütörtök délután tartja rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.

  • Legutóbbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »