Szigorúbb vizsgálat lesz öt légitársaság amerikai járatain

Öt nagy légitársaság – az Air France, a Cathay Pacific, az EgyptAir, az Emirates és a Lufthansa – is fokozza biztonsági óvintézkedéseit csütörtöktől az Egyesült Államokba tartó járatain az amerikai hatóságok kérésére.

Az Air France szerdán közölte, a következő napon a párizsi Orly, majd egy héttel később, november 2-án a Charles de Gaulle repülőtéren is bevezeti az utasok fokozott átvilágítását. A francia légitársaság kérdőív formájában teszi ezt, amelyet az Egyesült Államokba tartó összes utasának ki kell töltenie.

Az Emirates közleményben tudatta, hogy a központjából, a dubaji nemzetközi repülőtérről Amerikába induló utasai az utasfelvételi pultnál, az átszálló utasok pedig a kapuknál esnek át előzetes interjúkon. Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság sürgette utasait, hogy hagyjanak plusz időt a check-in és a beszállás előtt az interjúkra.

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific a honlapján tudatta: felfüggesztette az utasok számára, hogy saját maguk adják fel poggyászukat, továbbá közölte, hogy az Egyesült Államokba tartó utasaira „rövid biztonsági interjú” vár. Azok, akik csomag nélkül utaznak, a beszállás előtt, a kapunál kell, hogy megválaszolják a kérdéseket.

Az EgyptAir intézkedései között szerepel a cég közleménye szerint az utasok és a poggyászok alaposabb vizsgálata, valamint az interjúk alkalmazása. Szigorítják továbbá a tiltólistán szereplő termékeket.

A Lufthansa közölte, az új szabályok az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal kérésére lépnek életbe. A hatóság a belbiztonsági minisztériumhoz tartozik, a tárca azonban egyelőre nem kommentálta a bejelentést az AP hírügynökség szerint. A német légitársaság bejelentette, az Egyesült Államokba tartó utasai kérdésekre számíthatnak a check-in pultnál, irataik ellenőrzésénél vagy a kapuknál.

Az egyelőre nem ismert, hogy más légitársaságokat is érintenek-e az intézkedések, amelyeket azt követően foganatosítanak, hogy lejárt a légitársaságok számára szabott 120 napos határidő, amely a rendelkezésükre állt az amerikai hatóságok által szabott biztonsági követelmények teljesítésére. Ezeket azt követően fogadták el, hogy júliusban feloldották a laptoptilalmat, amelynek értelmében nyolc arab ország és Törökország 10 repülőteréről nem lehetett a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközt felvinni az Egyesült Államokba induló gépek utasterébe.

A fokozott biztonsági intézkedések naponta mintegy 325 ezer utast érintenek, akik 105 ország 280 repteréről, 180 légitársaság gépein, kétezer járaton érkeznek az Egyesült Államokba.

Kapcsolódó cikkünk: Még szigorúbb lesz az ellenőrzés az amerikai reptereken

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »