Washington feltétel nélküli elkötelezettséget vár Pakisztántól

Pakisztánba érkezett kedden az amerikai külügyminiszter, aki arról akarja meggyőzni az iszlámábádi vezetőket, hogy lépjenek fel határozottabban a területén és a szomszédos Afganisztánban meghúzódó lázadó csoportok ellen.

Rex Tillerson, aki előző nap Afganisztánban járt, külügyminiszterként most első ízben látogat Pakisztánba – közölte az amerikai külügyminisztérium. Tillerson ázsiai körútján kedd este Indiába utazik tovább.

Sáhid Abbászi miniszterelnök Tillersonnal találkozva megerősítette, hogy Pakisztán elkötelezett „a terror elleni háborúban”, és országa eredményeket ért el a térség iszlamista fegyveresei elleni harcban. Tillerson hangsúlyozta, hogy az atomfegyverekkel rendelkező Pakisztán az Egyesült Államok fontos szövetségese a térségben.

Iszlámábád, 2017. október 24. Rex Tillerson amerikai külügyminisztert (b) fogadja Sahid Hakan Abbaszi pakisztáni kormányfő az iszlámábádi miniszterelnöki rezidencián 2017. október 24-én. (MTI/AP pool/Alex Brandon)

Iszlámábád, 2017. október 24.
Rex Tillerson amerikai külügyminisztert (b) fogadja Sahid Hakan Abbaszi pakisztáni kormányfő az iszlámábádi miniszterelnöki rezidencián 2017. október 24-én. (MTI/AP pool/Alex Brandon)

Tillerson pakisztáni látogatása idején éles feszültségek jellemzik a kétoldalú kapcsolatokat, miután Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta meg augusztusban Iszlámábádot, hogy kettős játékot játszik Afganisztánban, és a káosz ügynökeinek ad menedéket országában. Pakisztán azóta „igen sajátos kéréseket” kapott arra vonatkozóan, hogy csökkentse a tálibok és a területén tartózkodó más fegyveres csoportok támogatását – közölte hétfői előre be nem jelentett hétfői afganisztáni látogatásán Tillerson. „Szorosan együtt akarunk működni Pakisztánnal, hogy stabilabb és biztonságosabb környezetet teremtsünk, Pakisztán számára is” – hangsúlyozta. Washington „feltétel nélküli elkötelezettséget” vár Iszlámábádtól.

James Mattis amerikai védelmi miniszter október elején értésre adta, hogy valószínűleg pénzügyi szankciókkal sújtják Pakisztánt. Amerikai és pakisztáni források szerint Mattis várhatóan a következő hetekben utazik Pakisztánba.

Pakisztán régóta tagadja az amerikai vádakat, és azzal vádolja Washingtont, hogy nem vesz tudomást a terrorizmus elleni harcban elesett pakisztániakról.

A két ország kapcsolatai 2011 óta feszültek, amióta Barack Obama volt amerikai elnök engedélyt adott a pakisztáni Abbotábádban rejtőző Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője likvidálására.

Tillerson hétfőn váratlanul Afganisztánba látogatott, ahol Asráf Gáni elnökkel tárgyalt a Kabul melletti bagrami amerikai légitámaszponton Trump elnök új afganisztáni stratégiájáról, amelynek keretében 3000 fős erősítést vonultatnak fel a már Afganisztánban állomásozó több mint 11 ezer amerikai katona mellé.

Pakisztánnal kapcsolatos cikkünk: Pakisztán is kiáll a rohingják mellett

Forrás: MTI/AFP/AP/Hszinhua/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »