Változik a kormánykoalíció Ausztriában, búcsúznak a szociáldemokraták

A választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kezd koalíciós tárgyalásokat – jelentette be a konzervatívokat vezető Sebastian Kurz kedden Bécsben.

A 31 éves kancellárjelölt azzal indokolta döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei. Az ÖVP állandó kampánytémája volt például a bevándorlás, a párt azok közé tartozik, akik szigorúan korlátozni kívánják az országba érkező menekültek számát, ebben a témában egyetértenek az ÖVP-vel.

„Ausztria kiérdemelte a gyors kormányalakítást” – mondta a leköszönő kormányban külügyminiszteri tisztséget betöltő Kurz.

Bécs, 2017. október 21. A kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz, a választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke tárgyal a bécsi Hofburgban 2017. október 21-én. Az eddig külügyminiszteri posztot betöltő Kurz pártja október 15-én nyerte meg a parlamenti választást. (MTI/EPA/Jakob Glaser)

Bécs, 2017. október 21.
A kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz, a választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke tárgyal a bécsi Hofburgban 2017. október 21-én. Az eddig külügyminiszteri posztot betöltő Kurz pártja október 15-én nyerte meg a parlamenti választást. (MTI/EPA/Jakob Glaser)

Az FPÖ vezetője kampányában kilátásba helyezte a gazdaság és a munkaerőpiac szabadabbá tételét is, Sebastian Kurz pedig kampányának hajrájában arról beszélt, hogy kormányra kerülése esetén mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az adóterheket csökkentse, és különösen az alacsonyabb jövedelmű rétegek, illetve a középosztálybeliek megélhetése könnyebbé váljon.

Kurz pénteken kapott kormányalakítási megbízást Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöktől, és azóta mind a négy másik parlamenti párttal tárgyalt már az együttműködés lehetőségeiről. A Christian Kern kancellár vezetése alatt álló Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) úgy döntött, hogy ellenzékben folytatja a politizálást.

Az FPÖ jelezte: akkor lép koalícióra a néppártiakkal, ha megkapja a belügyminiszteri tárcát, amely személyesen Strache irányítása alá kerülhet. Az FPÖ emellett svájci mintára közvetlen demokráciát építene ki Ausztriában.

Svájc a világ egyetlen közvetlen demokráciája, ahol a lakosság évente többször népszavazáson hoz döntést egy-egy konkrét kérdésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / dpa / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »