Trump és Abe összefog Észak-Korea ellen

Az Egyesült Államok és Japán fokozni fogja a nyomást Észak-Koreára – ebben állapodott Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök, akinek pártja elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson.

A japán miniszterelnöki hivatal közölte hétfőn, hogy Donald Trump telefonon gratulált Abe Sindzónak pártja választási győzelméhez. Egyetértettek abban, hogy növelni fogják a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, amely nem akar lemondani atomprogramjáról, és – dacolva a nemzetközi közösséggel – rohamléptékben fejleszti atomfegyvereit és atomtöltetek hordozására képes rakétáit. Erről szó lesz az amerikai elnök november 5-i, első japán látogatásán is, amelyen Abe golfozni is fog Trumppal.

Abe Sindzó idén februárban, röviddel Trump beiktatása után járt az Egyesült Államokban, és az új amerikai elnök akkor kezdett – az amerikai sajtó megfogalmazása szerint – “golfdiplomáciába”, vendégül látta tárgyalópartnerét a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában és golfpályáján, ahová a két politikus az elnöki különgéppel utazott.

Az Abe Sindzó vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere, az Új Komeito párt elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott választáson, becslések szerint a 465 fős alsóházban meg tudta tartani a kétharmados többségét, legalább 310 képviselői mandátumot szerzett.

A szavazatok összesítését késlelteti a Lan tájfun, amely a választás napján, vasárnap csapott le a szigetországra, és miatta több mint nyolcvanezer embernek kellett elhagynia otthonát, repülőjáratok százait törölték, és a vasúti forgalmat is szüneteltették számos helyen a heves esőzésekkel és erőteljes széllökésekkel kísért vihar miatt.

A hatalmon lévő pártszövetség nagyarányú győzelmének híre, és ebből kifolyólag a további gazdasági és politikai stabilitásba vetett hit hatalmasat lendített hétfőn a tokiói tőzsde részvényindexén. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,9 százalékot nőtt a reggeli kereskedésben, és ezzel 21 éves csúcsra emelkedett. A Nikkei így a 15. egymást követő napon tudott emelkedni, és ilyen hosszú egybefüggő szakaszra az 1960-as évek eleje óta nem volt példa. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX mutató értéke 0,79 százalékot növekedett.

Korábban írtuk: Abe Sindzó tarolhat a japán előrehozott választásokon

Forrás: MTI/Kyodo/AP/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »