Babis kapja a kormányalakítási megbízást Csehországban

Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babist, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni.

„Véleményemet csak akkor változtatnám meg, ha Andrej Babis nem érdeklődne a kormányfői tisztség iránt” – jelentette ki a köztársasági elnök a Blesk című cseh napilap internetes oldalán megjelent interjúban.

A választásokat követő tárgyalásokon Zeman szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Csehországban stabil kormány alakuljon. Az államfő már korábban közölte: a választások után először találkozni kíván az parlamentbe jutott összes párt vezetőjével, hogy megvitassa velük a kialakult belpolitikai helyzetet, és csak azután, a hatályos szabályok által engedélyezett végső határidőre, a választásoktól eltelt harmincadik napja hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. A parlamenti alsóház megalakulása alapvető feltétele a további politikai lépéseknek.

A köztársasági elnök megismételte, hogy véleményét a Babis ellen folytatott büntetőeljárás nem befolyásolja. Milos Zeman kifejtette: az ügyet rendőrségi provokációnak tartja, s amennyiben ő parlamenti képviselő lenne, Babis mentességének megvonása ellen szavazna.

Andrej Babis ellen az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt folyik eljárás. Miután Babis most újra képviselői mandátumot szerzett, újra mentességet is kapott. A rendőrségnek ezért újra kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg a mentességet Babistól, és engedélyezze a büntetőeljárás megindítását.

A köztársasági elnök bejelentette, hogy Andrej Babissal hétfőn találkozik a Prágához közeli Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája. A prágai sajtó Zemant és Babist politikai szövetségeseknek tartja.

Zeman jónak látná, ha a kormányzati munkába a Cseh Kalózpárt is bekapcsolódna. „A Kalózok szakmai háttere a digitalizáció terén nagyon jó” – indokolta álláspontját az elnök. A Cseh Kalózpárt a választások előtt azt hangoztatta, hogy sikere esetén is ellenzékben szeretne maradni. „Ez nem jó álláspont, ellenzékből szinte semmit sem lehet elérni” – jegyezte meg Zeman.

Az államfő a beszélgetés során hangsúlyozta: a Babis elleni személyes ellenszenvet az érintetteknek Csehország érdekében le kellene győzniük. „Az ANO elnöke nem populista, hanem pragmatikus politikus, akivel sok tekintetben egyetértek” – szögezte le a cseh államfő.

Prága, 2017. október 22. Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke sajtóértekezletet tart Prágában, 2017. október 21-én, miután az ANO megnyerte a képviselõházi választásokat. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Prága, 2017. október 22.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke sajtóértekezletet tart Prágában, 2017. október 21-én, miután az ANO megnyerte a képviselõházi választásokat. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Andrej Babis már vasárnap megkezdte tárgyalásait a parlamentbe jutott pártok elnökeivel a képviselőház megalakulásáról. A politikus közölte: előzetes, tájékozódó jellegű megbeszélésekről van szó, konkrét eredmények nem várhatóak.

A hét végén lezajlott cseh képviselőházi választást magabiztosan a jobbközép ANO mozgalom nyerte, amely a 200 tagú parlamenti alsóházban 78 mandátumot szerzett. A második helyen a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 25 mandátummal, míg a harmadikon a Cseh Kalózpárt 22 mandátummal.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Hackertámadás érte a cseh választási weblapokat

Meghackelték szombat délután a cseh parlamenti választások eredményének követésére szolgáló weboldalakat – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSU), hozzátéve, hogy a történtek nem befolyásolták a választási adatok továbbítását és a szavazatszámlálást.

A csehek péntektől szombat délután 14 óráig járulhattak az urnákhoz a képviselőházi választásokon, amelyek eredményét azután két, a statisztikai hivatal által kezelt weboldalon tették közzé. A szavazatszámlálást végző statisztikai hivatal vasárnap számolt be a honlapján arról, hogy „az adatok feldolgozása közben célzott túlterheléses (DDoS) támadás érte az O2 cég választásokhoz igénybe vett infrastruktúráját”.

„Ennek következtében átmenetileg és részlegesen elérhetetlenné váltak a volby.cz és volbyhned.cz oldalak szerverei, a támadás azonban semmilyen módon nem érintette sem a választási eredményeknek a CSU központjába való továbbítását, sem a független adatfeldolgozást” – szögezte le a statisztikai hivatal.

A hackertámadásra vonatkozó bizonyítékokat megküldik a rendőrségnek és a cseh kormány kiberbiztonsági hivatalának.

Hasonló esetről Csehországban legutóbb januárban számolt be a cseh külügyminisztérium, miután észlelték, hogy hackerek törtek fel a tárcánál használt több tucat e-mail fiókot. A közlés szerint az eset arra a támadásra emlékeztetett, amely az amerikai Demokrata Pártot érte a tavalyi elnökválasztási évben, s amelynek végrehajtásával Oroszországot vádolta az Obama-kormányzat.

Forrás: MTI/Reuters/AP/CTK

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »