Nagyobb autonómia reményében szavaznak ma Észak-Olaszországban

Véleménynyilvánító népszavazást tartanak az észak-olaszországi Lombardiában és Venetóban a tartományi hatáskörök bővítéséről, többek között az adózási autonómiáról – a választásra jogosult mintegy 10 millió ember vasárnap 23 óráig adhatja le szavazatát.

Az Északi Liga kezdeményezésére tartott referendum célja, hogy a két tartomány egyeztetést indítson az olasz kormánnyal autonómiája bővítéséről az alkotmány 116-os cikkelye alapján.

A népszavazás eredménye nem kötelező érvényű; elsősorban politikai üzenete van, mert ha az igenek nagy arányban győznek, az Északi Liga szerint Lombardia és Veneto nagyobb önállóságot érhet el a referendumot követő egyeztetések során. 

Az autonómia bővítését célzó követelések hátterében elsősorban a pénzügyek állnak. A tartományok azt szeretnék elérni, hogy az államkasszába jelenleg befolyó adóbevételeik legalább felét megtarthassák maguknak, de nagyobb önállóságot szorgalmaznak a migrációs politika és a biztonság terén is.

Az Északi Liga azzal érvel, hogy az Olaszország gazdasági motorjának számító Veneto és Lombardia adóterhei elviselhetetlenekké váltak. Lombardia jelenleg 57,6 milliárd eurót, Veneto pedig 19,3 milliárd eurót utal át évente az államháztartásnak Rómába.

Elemzők szerint a népszavazás az Északi Liga választási fogása a támogatottságának növelésére néhány hónappal a tavaszi parlamenti választások előtt. Lombardiában a tartományi elnök Roberto Maroni, Venetóban az ugyanezt a tisztséget betöltő Luca Zaia kezdeményezte a referendumot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindketten az Északi Liga politikusai. Maroni 2013 óta vezeti Lombardiát. A Silvio Berlusconi volt miniszterelnök kormányában a belügyi tárcavezetői tisztséget ellátó politikus 2018-ban újraindul a tartományi elnöki tisztségért. Zaia, aki földművelésügyi miniszter volt korábban, értesülések szerint abban reménykedik, hogy nagy presztízsű tárcához juthat az olasz kormányban, ha a jobbközép politikai tábor győztesként kerülne ki a parlamenti választásokon.

Venetóban a tartományi törvények értelmében legalább 50 százalékos részvétel szükséges a népszavazás érvényességéhez. Lombardiában az érvényesség nincs részvételhez kötve.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »