Szorul a hurok, már Teherán is fenyegeti a kurdokat

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős parancsnoka ismételten figyelmeztette az autonóm Kurdisztán vezetőit, vonják vissza csapataikat Kirkuk városából, vagy készüljenek az iraki hadsereg és a Teherán támogatását élvező síita milíciák elsöprő erejű támadására – közölték a tanácskozásokról tudomással bíró kurd tisztségviselők.

Kasszem Szolejmani tábornok legalább három alkalommal látogatta meg októberben Kurdisztánt, még mielőtt a bagdadi vezetés offenzívát indított volna az autonóm régió határain kívül fekvő, de a kurd pesmerga fegyveresek által uralt területek megszerzésére.

A magas rangú iráni tábornok jelenléte a kurd frontvonalakon kiemeli milyen nagy befolyással bír Teherán az iraki belpolitikára, de jelzi a síita többségű iszlám köztársaság azon törekvését is, hogy megnyerjen egy a Közel-Keleten a befolyásért vívott  küzdelmet  regionális riválisával, a szunnita Szaúd-Arábiával szemben.

Szolejmani a Kurdisztán Hazafias Szövetség (PUK) párt vezetőivel folytatott megbeszéléseket Szulejmánija városában mindössze egy nappal azt megelőzően, hogy Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn hajnalban megindította csapatait Kirkuk ellen – mondta a PUK egyik tisztségviselője. Üzenete a napnál is világosabb volt: vonuljatok vissza, vagy elveszítitek Teheránt, mint stratégiai szövetségeseteket. „Abádi háta mögött ott állnak a nyugat mellett a regionális nagyhatalmak is, és semmi sem fogja megállítani őt attól, hogy a hegyekbe kényszerítsen titeket, ha úgy dönt” – idézte az illetékes az iráni tábornokot.

A kurd pesmerga fegyveresek parancsnokai azzal vádolták Iránt, hogy megszervezte a síita többségű bagdadi vezetéssel a kurd területek elleni hadműveletet, ezeket a feltételezéseket Teherán cáfolta. Irán azonban nem csinált titkot iraki katonai jelenlétéből. „Teherán katonai segítsége nem titok többé. Szolejmani tábornok arcképeit Irak-szerte lehet látni” – mondta az iráni elnök környezetének egyik illetékese. „Politikai kérdéseket félretéve, a kirkuki olaj kulcsfontosságú az OPEC-tagállam Irán számára. Katasztrófa lenne Irán számára, amennyiben ellenségei ellenőriznék ezeket az olajmezőket. Miért is engednénk őket a kőolajpiacra?” – tette hozzá.

A PUK mellett a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) és a Gorran párt számítanak a legjelentősebb politikai erőknek az autonóm régióban, ugyanakkor a köztük lévő ellentétek is kiéleződtek, ahogy az iraki hadsereg a napokban ismét fennhatósága alá vonta azokat a Dijála, Ninive és Kirkuk tartománybeli területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Államot. Ezeken a területeken is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást, amelyet Bagdad, Ankara, és Teherán heves ellenzése ellenére a KDP-t vezető Maszúd Barzáni kurdisztáni elnök erőltetett.

Alton Kupri, 2017. október 20. Sebesült társukat viszik kórházba kurd fegyveresek egy autóplatón az észak-iraki Erbíl város közelében fekvő Alton Kupri felé az iraki hadsereggel vívott függetlenségi harcok idején, 2017. október 20-án. (MTI/AP/Halid Mohamed)

Alton Kupri, 2017. október 20.
Sebesült társukat viszik kórházba kurd fegyveresek egy autóplatón az észak-iraki Erbíl város közelében fekvő Alton Kupri felé az iraki hadsereggel vívott függetlenségi harcok idején, 2017. október 20-án. (MTI/AP/Halid Mohamed)

Az Irán szövetségesének számító PUK egyenesen azzal vádolta meg a KDP-t a referendumot megelőzően, hogy ezzel a lépéssel elszigeteli a kurdokat és a katonai beavatkozás veszélyének teszi ki őket. Szolejmani akkor is óva intette az elszakadásról szóló népszavazás megtartásától a kurd vezetést. Irán ugyanis attól tart, hogy mindez feltüzelheti a saját területén élő kurd kisebbség függetlenedési törekvéseit.

Szolejmani október elején ismét sürgette szövetségeseit a PUK-nál, hogy vonják ki csapataikat Kirkukból, amiért cserébe Teherán megvédi érdekeiket. Egy iráni forrás szerint a tábornok az iraki csapatok offenzíváját megelőzően két nappal Kirkukba látogatott, hogy „katonai tanácsokat adjon”.

A KDP a napokban azt vetette a rivális párt szemére, hogy elárulta a kurdok ügyét azzal, hogy összejátszott a bagdadi vezetéssel, és kivonta a kurd fegyvereseket Kirkukból. A Barzani elnökhöz közeli forrás szerint a PUK-ot vezető Talabani klán tehető felelőssé a Kirkukban történtekért. „Nyilvánvaló, hogy Irán vezeti a műveletet a KDP megsemmisítésére” – hangoztatta az illetékes.

Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá fajult. Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmerga harcosok által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását. Százezer ember menekült el Kirkukból.

Az amerikai külügyminisztérium önmérsékletre szólította fel a Kirkukban harcoló iraki hadsereget

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert hangsúlyozta: az amerikai kormány aggódik az észak-iraki Kirkukban elharapódzott erőszak miatt és ezért szólítja fel önmérsékletre az iraki hadsereget. Az olajban gazdag és többségében kurdok lakta és vitatott hovatartozású Kirkuk tartományért heves fegyveres harcok folynak a kurdok és az iraki reguláris hadsereg között.

Közleményében Heather Nauert leszögezte: „minden félreértés vagy új összecsapás elkerülése végett azt kérjük az iraki központi kormányzattól, hogy a feszültség csillapítására korlátozza a vitatott övezetekben a hadsereg mozgását”. Hozzátette: Washington garanciákat kapott Haider al-Abádi iraki kormányfőtől arra, hogy a hadsereg nem provokál konfliktust és megvédi az iraki kurd állampolgárokat.

Kapcsolódó cikkünk: A Bundeswehr folytatná a kurd harcosok kiképzését

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »