A katalán kormány felmentésére tett javaslatot Rajoy

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól – döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.

Külön eseti parlamenti bizottság alakul meg jövő kedden, amelynek feladata, hogy megvitassa a tervezett intézkedéseket, lehetőséget biztosítva a katalán elnöknek vagy megbízottjának is az érvelésre, amelynek határideje csütörtökön délben jár le.

Madrid, 2017. október 21. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (K) rendkívüli kormányülést tart Madridban 2017. október 21-én. A spanyol kormány végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felsőházának az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.(MTI/EPApool/Juan Carlos Hidalgo)

Madrid, 2017. október 21.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (K) rendkívüli kormányülést tart Madridban 2017. október 21-én. A spanyol kormány végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felsőházának az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.(MTI/EPApool/Juan Carlos Hidalgo)

A bizottság akár módosíthat is a kormány javaslatain, majd az általa elfogadott intézkedéscsomagot vitatja meg október 27-én a szenátus, amely még aznap megtartja a szavazást. Az intézkedések elfogadásához a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges, ezzel a spanyol kormánypárt egymaga rendelkezik. A megszavazott intézkedéscsomag azt követően lép hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet szombati, rendkívüli ülését követően jelentette be, hogy kormánya  kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését. 

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását, akik az „önrendelkezést a törvényen kívül helyezték”.

„A kormánynak alkalmazni kellett a 155-ös cikket, ez nem volt sem a vágyunk, sem a szándékunk” – fogalmazott Mariano Rajoy. Hangsúlyozta, hogy benyomása szerint a katalán kormány kifejezett célja volt, hogy „eljussunk idáig”, s példaként említette „egyoldalú döntéseik” sorát. Mint mondta, amennyiben a szenátus jóváhagyja a spanyol kormány tervezett intézkedéseit, hat hónapon belül ki kell írni a helyi választásokat, bár szándéka ezt minél előbb megtenni.

„Választásokat tartani, ez a cél, ezt akarja a többség, ezt mondja a józan ész” – jelentette ki, és hozzátette, hogy ezzel egy új időszak nyílhat meg.

A miniszterelnök a további intézkedésekről szólva elmondta, hogy a katalán kormányzati feladatokat ideiglenesen a spanyol kormány illetékes miniszterei vennék át. A katalán kormányzati közigazgatás változatlan formában működne tovább, ahogy a katalán parlamenti is, azzal a kitétellel, hogy nem hozhat alkotmányellenes, valamint a katalán autonóm közösségi alapokmánnyal ellentétes intézkedéseket, és nem tarthat szavazást egy új katalán elnök személyéről.
Mariano Rajoy sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a spanyol kormány intézkedéseinek célja – a törvényességhez visszatérés mellett – a gazdaság helyreállításának folytatása.

Aggasztónak nevezte, hogy a legfrissebb adatok szerint már több mint ezer cég döntött úgy, hogy székhelyét átteszi Katalóniából Spanyolország más területére, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökken a helyi turizmus, ami a gazdaság motorjának számító ágazat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Carles Puigdemont katalán elnök szombat este 9 órakor nyilatkozatot tesz és reagál a spanyol kormányfő bejelentésére arról, hogy Madrid kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását – közölte egy katalán kormányszóvivő.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »