A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Jahja Szinvar fiatalok előtt beszélve csütörtökön kijelentette, nem arról van szó, hogy elismerik-e Izraelt, hanem, hogy mikor semmisítik meg, véget vetve létezésének. Az arzenáljukról szólva pedig úgy fogalmazott, amennyiben a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom és annak vezetője, Mahmúd Abbász palesztin elnök “az eljövendő béketárgyalásokon az ellenállás puskáira támaszkodhat, az erősebb tárgyalási pozícióba helyezi majd a palesztinok ügyét”. Megfogadta: a zsidó állammal a jövőben vívott háborúban úgy szétverik majd hadseregét, hogy azt sosem heverik ki.

A Hamásztól egy megállapodás értelmében december 1-jével veszi át a Fatah mozgalom a Gázai övezet közigazgatását. Számos vitás kérdést még nem rendeztek, így az iszlamista szervezetnek alárendelt milíciák ügyét sem. A felek várhatóan november végén újabb tárgyalási fordulóra ülnek össze Kairóban.

Az izraeli kormányhoz hasonlóan az Egyesült Államok is úgy foglalt állást csütörtökön, hogy a Hamásznak el kell ismernie Izrael létét, és le kell mondania az erőszakról ahhoz, hogy szerepet vállalhasson egy olyan leendő palesztin egységkormányban, amelyet elismernek.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala kedden közölte, hogy nem tárgyalnak a szélsőséges szervezetnek is szerepet szánó új palesztin kormánnyal. A párbeszéd folytatását az izraeli vezetés több feltételhez fűzte: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt és lemondaniuk a terrorizmusról, a milíciákat le kell fegyverezni, továbbá azt követelte, az Abbász-kormányzat teljes mértékben vonja ellenőrzése alá a Gázai övezet biztonsági teendőit beleértve a határátkelőket, a jövőben is lépjen fel a Hamásszal szemben Ciszjordániában, a Hamász pedig szakítsa meg kapcsolatait Iránnal, juttassa vissza két izraeli katona földi maradványát, valamint engedjen szabadon két, Gázában fogvatartott izraeli állampolgárt.

Forrás: MTI/dpa/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »