Brexit: csak a pénzügyi szektorban 70 ezer munkahely kerül veszélybe

Új frankfurti működési központ létrehozására tett egyenes utalást csütörtökön a Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója.

A Goldman Sachs európai központja – számtalan más nemzetközi bankcsoportéhoz hasonlóan – jelenleg London, ahol a GS több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat. Lloyd Blankfein, a GS vezérigazgatója azonban csütörtöki Twitter-üzenetében közölte, hogy épp most járt Frankfurtban, ahol „remek” tárgyalásokat tartott, „az időjárás is nagyszerű volt”, és nagyon jól érezte magát. Blankfein szerint mindez azért is jó dolog, mert ő a jövőben „még sokkal több időt” fog Frankfurtban tölteni. Üzenetét a #Brexit hashtaggel zárta.

A Goldman Sachs – a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport – most is jelen van Frankfurtban hozzávetőleg kétszáz alkalmazottal, de a múlt hónapban bejelentette, hogy bérleti szerződést kötött egy ezer férőhelyes frankfurti irodaházra.

Nemrégiben a JP Morgan is közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás előtt kijelentette, hogy a cég akár négyezer londoni munkahelye is veszélybe kerülhet, ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak, de a ház csak az egyike a Cityben megtelepült óriási pénzügyi munkaadóknak, és az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba.

A Deutsche Bank nemrégiben szintén négyezer citybeli állás áttelepítését helyezte kilátásba; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele. Hasonló tervekről számolt be mások mellett a Morgan Stanley, a Standard Chartered és a Citigroup is.

A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló passporting-jogokat, vagyis szolgáltatásnyújtási engedélyeiket, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Londoni pénzügyi elemzők szerint a passporting-jogok elveszítésének katasztrofális hatása lenne a City pénzügyi szektorának működésére.

A Centre for London nevű, a londoni gazdasági folyamatokra összpontosító elemzőház nemrégiben erről összeállított 98 oldalas tanulmányában kimutatta, hogy London teljes exportján belül a pénzügyi és egyéb szolgáltatások exportjának értéke egyetlen évtized alatt a kétszeresére bővült, és ma már eléri az évi 100 milliárd fontot (csaknem 350 ezer milliárd forint). Az elemzés szerint a londoni export 50 százalékát a pénzügyi és üzleti szolgáltatások exportja adja.

A Centre for London elemzőinek számításai szerint ha London pénzügyi központja elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, az akár 70 ezer citybeli pénzügyi szolgáltatási munkahely megszűnéséhez is vezethet, ami „katasztrófával” érne fel. A City pénzügyi szolgáltatási központja jelenleg közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztat, többet, mint ahányan Frankfurtban összesen laknak.

A londoni pénzügyi szolgáltatási szektor a brit hazai össztermék (GDP) 7 százalékát adja, és évente 70 milliárd font (25 ezer milliárd forint) adót fizet. Ez a brit költségvetés teljes adóbevételének 11 százaléka.

Kapcsolódó cikkünk: A kemény Brexittel összeomolhat a brit munkaerőpiac

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »