EU-csúcs: Merkel haragszik Ankarára

Nem volt könnyű kompromisszumra jutni a különféle politikai és nemzeti álláspontok között, de az Európai Parlament szakbizottságának sikerült elfogadnia a menedékjog reformjáról szóló szabálytervezetet – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió csúcstalálkozóján.

Tajani nyitóbeszédében az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) által megszavazott, a közös uniós menekültügyi rendszerre vonatkozó dublini szabályozás reformtervezetével kapcsolatban elmondta, a korábbi rendelet miatt alig néhány tagállam vállalja az abból adódó terhet, hogy a menekültügyi kérelmek legnagyobb részét kezelni kénytelen. „Ez a rendszer nem csak igazságtalan, de nem is hatékony, amint azt a közelmúltbeli menekültválság is  bizonyította” – fogalmazott.

Az Európai Parlament az elfogadott szabálytervezet kapcsán azt javasolja, hogy hozzanak létre egy olyan rendszert, amely a felelősségnek a tagállamok közötti méltányosabb eloszlásán alapul – hangsúlyozta az EP elnöke.

Korábban írtuk: Tajani: senki sem fogja támogatni Katalónia függetlenségét

Brüsszel, 2017. október 19. Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő (b-j) beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának kezdetén Brüsszelben 2017. október 19-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Brüsszel, 2017. október 19.
Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő (b-j) beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának kezdetén Brüsszelben 2017. október 19-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Theresa May szerint ambiciózus tervekre van szükség a Brexit-tárgyalások felgyorsításához

Ambiciózus terveket kell kidolgozni az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján ahhoz, hogy sikerüljön előrelépni az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalásokon – mondta a brit miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, röviddel az EU-csúcs kezdete előtt.

Rövid sajtótájékoztatóján Theresa May hangsúlyozta, az értekezleten át fogják tekinteni, hogy milyen „konkrét előrehaladás” történt a kiválási tárgyalásokon, és ambiciózus terveket vázolnak fel a következő hetekre. Hozzátette, különösképpen az állampolgári jogok kölcsönös biztosításáról kell sürgősen megállapodásra jutni.

May ugyanakkor leszögezte: a kétnapos találkozónak nem a Brexit az egyetlen témája, egyebek mellett biztonság- és védelempolitikai kérdések, valamint a migráció és a terrorizmus ügye is napirenden lesz. Mint közölte, utóbbi két területen, valamint a többi közös kihívást illetően országa a kilépés után is szorosan együtt kíván működni az Európai Unióval.

Kapcsolódó cikkünk: Hirtelen sürgős lett az EU-nak a Brexit?

Angela Merkel Ankara uniós támogatását csökkentené

Angela Merkel német kancellár arról számolt be az ülés előtt, hogy történt ugyan előrehaladás a brit kiválás feltételeiről szóló egyeztetéseken, de a második tárgyalási szakasz megkezdéséhez ez még nem elegendő, viszont van rá esély, hogy decemberben, a következő EU-csúcson sikerül továbblépni. Merkel leszögezte, hogy tiszteletben kell tartani a britek akaratát, de reményét fejezte ki, hogy sikerül szoros kapcsolatot kialakítani a felek között.

Sajtóértekezletén a kancellár röviden a katalóniai helyzetet is érintette, és támogatásáról biztosította Madridot, illetve figyelmeztetett, hogy a konfliktust a spanyol alkotmány keretein belül kell rendezni.

Emellett hangsúlyozta: csökkenteni kell az Ankarának nyújtott uniós pénzügyi támogatást a törökországi „negatív belpolitikai fejlemények” miatt.

Macron abban reménykedik, hogy az Európai Tanács kétnapos ülését az egység üzenete fogja jellemezi

Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak egységet kell mutatnia a katalán kérdés tekintetében Madriddal és egységet az Egyesült Királyság uniós kilépéséről folytatott tárgyalásokban – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió csúcstalálkozója előtt.

Macron arra számít, hogy a tagállamok vezetői határozott támogatásukról fogják biztosítani a spanyol kormányt, a britek kilépése után bennmaradó országok pedig továbbra is egységesek maradnak a Brexit-tárgyalások vonatkozásában.

Mark Rutte holland kormányfő úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyságnak mindenekelőtt elő kell állnia egy világos javaslattal az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségei rendezéséről, a továbblépés ez előtt nem lehetséges.

Katalóniával kapcsolatos cikkünk: A spanyol kormány megvonhatja Katalónia önrendelkezési jogát

Forrás: MTI

Friss hírek