Megkapta az EBRD hitelkeretét a transzanatóliai gázvezeték

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósága szerdán jóváhagyta, hogy 500 millió dolláros hitelt nyújtsanak a transzanatóliai gázvezeték (TANAP) megépítéséhez. 

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet hiteléből finanszírozzák a déli gázfolyosó részét képező vezeték építésének befejezését.

Az 1850 kilométer hosszú vezeték Azerbajdzsánból indul és Grúzián, Törökországon, Görögországon, majd Albánián át Olaszországig vezet. A 8,6 milliárd dolláros beruházás révén a Kaszpi-tengeri mezőkről szállítanak majd – 2018 közepétől kezdetben évente 16 milliárd, majd később 31 milliárd köbméter – földgázt az európai piacokra.

A TANAP alapkövét 2014 szeptemberében tették le Baku közelében, Törökországban pedig 2015 márciusában fektették le az első csövet, és a tervek szerint jövőre már földgázt szállítanak a vezetéken.

Tanap_construction

Kép forrása: Tanap.com

A projekt finanszírozásához a Világbank 800 millió dollárt, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank pedig 600 millió dollárt biztosít. Az Európai Beruházási Bank (EIB) kétmilliárd dolláros hitel nyújtását fontolgatja, de döntés nem várható novemberig – közölte Eric Rasmussen, az EBRD természeti erőforrásokért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy a gázvezeték építése a terveknek megfelelően halad.

A TANAP kulcsfontosságú eleme a déli gázfolyosónak, amely erősíti Európa energetikai biztonságát, előrelendíti a kölcsönös összekapcsoltságot és megnyitja a gázpiacokat. Javítja a Balkánon és Délkelet-Európában élő fogyasztók energiaszükségletének kielégítését, és a széntüzelésű hőerőművek kiváltásával hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek