Hogyan épített Észak-Korea hackerhadsereget?

Észak-Korea nem a technológiai kifinomultsága miatt ismert. Az elszigetelt ország nem rendelkezik olyan globális óriásokkal, mint az Apple Inc. vagy a Samsung Electronics Co. Ezen kívül polgárainak csak korlátozott hozzáférést biztosít az olyan alapvető dolgokhoz, mint például az internet és az okostelefonok. Mégis, Kim Dzsong Un rezsimje egyre ügyesebben tör be számítógépes rendszerekbe világszerte, ezáltal szerezve pénzügyi hasznot és stratégiai előnyöket. Hogy lehet ez?

Az elmúlt hetekben a vezető hackercsapatát amerikai-dél-koreai katonai tervek ellopásával és egy tajvani bankba történt állítólagos betöréssel hozták összefüggésbe. Utóbbi esetben 60 millió dollár tűnt el. Úgy tűnik, a hackerek egyre ügyesebbé és agresszívebbé válnak.

Milyen technológiával rendelkezik Észak-Korea?

Kim nemzetének korlátozott hozzáférése van a globális internethez, hogy ezáltal akadályozzák meg az információ szabad áramlását. A legtöbb állampolgár csak a kormány által szigorúan ellenőrzött belföldi intranet, a Kwangmyong használatára jogosult, beleértve a kormányzati médiát és ügynökségeket is. Néhány közülük ugyan rendelkezik nemzetközi hozzáféréssel, bár ezek tevékenységét szorosan figyelemmel kísérik.

Észak-Koreának éveken át csak egy kapcsolata volt a globális internethez az állami tulajdonban lévő China United Network Communications Ltd-n keresztül, októberben azonban egy orosz állami távközlési vállalat révén hozzájutott egy második internetkapcsolathoz is, ami nagyban meghiúsíthatja az Egyesült Államoknak azt a törekvését, hogy elszigetelje az országot.

Az ország valószínűleg 1700 államilag „szponzorált” hackert foglalkoztat a több mint 5000 fős támogató személyzettel egyetemben – állítja Fergus Hanson, a canberrai International Cyber Policy Centre vezetője.

Hogy kezdődött a hackerhadsereg kiépítése?

Kim Dzsong Il, a jelenlegi vezető apja indítványozta először a technológia korszerűsítését, amely szerinte a modern hadviselés központi fegyvere lehet. Az ország hadserege olyan módszereken dolgozott, amelyek megzavarják a GPS rendszereket, valamint elindítanak egy elektromágneses impulzust, hogy kiüssék a külföldi számítógépes rendszereket.

Észak-Korea már két évtizeddel ezelőtt, az ország hadseregének részeként megkezdte az ún. 121-es egység felállítását, amely „kiberharcosokból” áll. Az egység először 2004-ben hívta fel magára a figyelmet azáltal, hogy állítólag sikerült belépniük a dél-koreai katonaság vezeték nélküli kommunikációs hálózatába, valamint tesztelniük egy rosszindulatú számítógépes kódot.

A hackerek ezen kívül pénzszerzésen is munkálkodtak: 2011-ben a dél-koreai rendőrség öt embert tartóztatott le észak-koreai hackerekkel való együttműködés miatt, akik több millió dollárt loptak online játékokon keresztül.

Mi a helyzet most?

Észak-Korea éveken át fokozta a számítógépes támadásait az Egyesült Államokkal és a világ többi részével fokozódó feszültség közepette. Állítólag az országhoz kötődő hackercsoport állt a bangladesi központi bankból tavaly eltűnt 81 millió dollár ellopása mögött. Aztán májusban a kiberbiztonsági kutatók összekapcsolták az észak-koreai Lazarus nevű csoportot a WannaCry zsarolóvírusos támadással, amely több mint 300 000 számítógépet érintett.

Ezen kívül úgy tűnik, hogy az ország hackerei fokozott erőfeszítéseket tesznek a bitcoin és más kriptovaluták birtokba vételére, amelyeket felhasználhatnának a kereskedelmi korlátozások, például az ENSZ által jóváhagyott szankciók elkerülésére.

Tehát a támadások célja elsősorban a pénzügyi haszonszerzés?

Nem egészen. Októberben egy dél-koreai törvényhozó felfedte, hogy Kim kiberkatonái elloptak egy, az Egyesült Államok és Dél-Korea által fegyveres konfliktusok esetére kidolgozott katonai tervet, amelyben állítólag szerepelt az észak-koreai vezető kiiktatása. A hír mind az amerikai, mind a dél-koreai fegyveres erők körében felháborodást váltott ki, habár az amerikai hadsereg szóvivője szerint képesek kezelni a helyzetet.

Mi az Egyesült Államok és Dél-Korea válasza?

Az Egyesült Államok nem tétlenkedett. Mielőtt Észak-Korea új internetkapcsolathoz jutott Oroszország jóvoltából, az ország addigi egyetlen kínai kapcsolatát majdnem sikerült kiiktatni. A hozzáférést ugyanis elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásoknak vetették alá egy túlzott adatforgalom áramlással, amely a számítógépes rendszerek túlterhelésére és letiltására irányult.

Eközben Donald Trump amerikai elnök folyamatosan bírálta Kimet a rakéták és a nukleáris fegyverek fejlesztéséért, és nem zárt ki egy esetleges katonai fellépést sem a rezsim ellen. Észak-Korea arra figyelmeztetett, hogy a nukleáris háború „minden pillanatban kitörhet”, így tiltakozva Trump retorikája és a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok ellen.

  • Legutóbbi Észak-Koreával kapcsolatos cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »