Bevette Rakkát az USA-SDF koalíció

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák teljesen visszafoglalták Rakkát az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil aktivistaszervezet, majd megerősítette ezt a milíciaszövetség egyik szóvivője.

A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SZDE – vagy Syrian Democratic Forces, azaz SDF) – amelyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat – június óta támadják a dzsihadistákat a kelet-szíriai Rakkában. A milicisták egyik szóvivője közölte kedden, hogy néhány órán belül az utolsó talpalatnyi területet is elfoglalják az IÁ-tól.

Hírügynökségek nem sokkal korábban jelentették, hogy az SZDE legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett, amely azon kevés létesítmények egyike volt a városban, amelyet a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak. A stadionban is befejeződtek a harcok, az épületet és a sportpálya talaját azonban egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól. A dzsihadisták másik, sokáig tartott bástyája a kórház volt a városban.

Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben pedig az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon. Az As-Sark Al-Auszat című pánarab napilap arról számolt be kedden internetes felületén, hogy az IÁ oldalán Rakkában harcoló külföldi zsoldosok megadták magukat.

Az SZDE vasárnap közölte, hogy az Iszlám Állammal kötött megállapodással összhangban 275 szíriai dzsihadista távozott a városból, és az IÁ több mint háromszáz, javarészt külföldi fegyverese maradt csak Rakkában. Később azonban kiderült, hogy a várost elhagyó szíriai dszihadisták közé külföldi zsoldosok is keveredtek.

  • Korábban írtuk:

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Friss hírek