Az amerikai-dél-koreai szabadkereskedelem működik

Szerencsére Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi egyezmény (Korus) azonnali megszüntetésére irányuló fenyegetései eddig üresnek bizonyultak. Most, hogy a két fél újra tárgyalóasztalhoz ül, van esély arra, hogy valódi javulást érjenek el.

A legtöbb vélemény szerint a Korus néven ismert megállapodásnak csak kedvező hatásai voltak 2012-es hatályba helyezése óta. A két ország közötti kereskedelem jelentősen bővült, a tarifák csökkentek, valamint egy kulcsfontosságú stratégiai szövetség – amely most nyomás alatt áll az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt – erősödött.

Az egyezmény a Trump által kitűzött célok egy részét is elősegítette. Az Egyesült Államokban gyártott áruk Dél-Koreába történő exportja például 4 százalékkal, 36 milliárd dollárra emelkedett. A szellemi tulajdon védelmét megerősítették, a szabályozást korszerűsítették, és az amerikai exportőrök sokkal szabadabb hozzáférést kaptak a koreai piachoz.

Ennek ellenére Trump retorikáját a Korus kapcsán extravagáns kritikák, erkölcsi fenyegetések és inkoherens célok jellemzik. Jobb megközelítés lenne Dél-Koreát néhány kisebb reform bevezetésére ösztönözni azokon a területeken, ahol az amerikai vállalatok még mindig akadályokba ütköznek:

Autóipar

Az egyik ilyen terület az autóipar. A megállapodás hatására már most jelentős előrehaladás figyelhető meg azáltal, hogy csökkentek az amerikai autógyárakra vonatkozó tarifák. Ez ugyanis a 2011-2016-ig terjedő időszakban az amerikai export 280 százalékos növekedését eredményezte.

Dél-Korea azonban továbbra is indokolatlan bürokráciát ró az amerikai autógyártókra, és önkényesen korlátozza az általa megengedett autók számát. Ez ugyan nem egyezik meg a Trump által hangoztatott „rettenetes bánásmóddal”, de azért szükség van fejlődésre.

Mezőgazdaság

A másik vitás terület a mezőgazdaság. Bár a Korus számos árura vonatkozóan csökkentette a tarifákat, az amerikai mezőgazdasági export az indulás óta 11 százalékkal csökkent. Dél-Korea továbbra is nagymértékben támogatja a mezőgazdasági termelőket, és akadályozza az amerikai biotechnológiai termékeket.

Ezenkívül túlzott papírmunkát jelent az amerikai exportőröknek, és időbe telik megegyezni bizonyos vám- és kvótacsökkentésekről. Azonban ezek is meglehetősen általános dolgok, amelyek nem igényelnek nehéz tárgyalásokat.

Technológia

Az utolsó megbeszélésre szoruló téma, hogy Dél-Korea számos módon gátolja az amerikai technológiai vállalatokat. Néhány importált technológiai berendezés beszerzése szokatlanul terhes kormányzati procedúrát von maga után. A helyfüggő adatok exportja korlátozott, ami a koreai induló vállalkozásokat hivatott megvédeni a külföldi versenytársak rovására. Az amerikai felhő alapú számítástechnikai szolgáltatásokat (angolul: „cloud computing”) szintén hátrányos helyzetbe hozzák az adatvédelmi követelmények, amelyek a helyi márkákat részesítik előnyben.

Ezek a kérdések azonban viszonylag simán megoldhatók, különösen akkor, ha az Egyesült Államok hajlandó meghallgatni Dél-Korea aggályait a megállapodás kapcsán. Összességében a Korus előnyei – mind gazdasági, mind stratégiai szempontból – mindkét fél szempontjából messze felülmúlják a hátrányokat.

Korábban írtuk: Ázsia árgus szemmel figyeli a NAFTA-tárgyalásokat

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »