Elhúzódó koalíciós tárgyalásokra számít Angela Merkel

Több hétig tarthatnak az előzetes koalíciós tárgyalások a kereszténydemokraták (CDU), a liberálisok (FDP) és a Zöldek között – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

A szerdán kezdődő, puhatolózó tárgyalások célja, hogy tisztázzák a vitás politikai kérdéseket a leendő partnerek között. Merkel a szeptemberi parlamenti választásokat követően kialakult, „a hagyományostól eltérő politikai konstellációval” indokolta a szokatlanul hosszú időtartamot. A szavazás után a szociáldemokraták (SPD) kizártak egy újabb nagykoalíciót, és úgy döntöttek, ellenzékben folytatják a politizálást.

„Mi, a CDU azzal a meggyőződéssel kezdjük meg az egyeztetést, hogy mi vagyunk a legnagyobb erő, és mindenkivel tisztességesen akarunk tárgyalni” – szögezte le Merkel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Németország egy történelmi fordulópont kezdetén

A német választáson az eredményhirdetés után kerülnek elő a fontos kérdések

Emellett a kancellár hétfőn dicsérte Sebastian Kurzot, a vasárnapi ausztriai választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) fiatal vezetőjét modern kampányáért és pártjának határozott modernizálásáért. Merkel ugyanakkor az osztrák szélsőjobb határozott előretörésére célozva hangsúlyozta, hogy az osztrák megoldás jelenleg nem szolgál példaként Németország számára.

Seevetal, 2017. október 12. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke a párt választási kampányrendezvényén Seevetalban 2017. október 12-én. (MTI/EPA/David Hecker)

Seevetal, 2017. október 12.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke a párt választási kampányrendezvényén Seevetalban 2017. október 12-én. (MTI/EPA/David Hecker)

A szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot a németországi Alsó-Szászország tartományban vasárnap rendezett előrehozott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az első eredménybecslések szerint.

Az SPD vitte Alsó-Szászországot

Forrás: MTI/dpa/Reuters/APA

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »