Brexit: a brit külügyminiszter nem toporogna tovább

Ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről – jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, röviddel Theresa May kormányfő brüsszeli látogatásának megkezdése előtt, amelynek célja, hogy kimozdítsák a holtpontról az egyeztetéseket.

„Úgy gondoljuk, itt az ideje hozzálátnunk a komoly tárgyalásokhoz a jövőről és az új kapcsolatról, a mély és különleges partnerségről, amelyet reményeink szerint létrehozhatunk” – mondta Johnson az uniós külügyminiszterek tanácsülése előtt.

„Indítsuk be a tárgyalásokat, ne húzzuk az időt. Nagyon reméljük, hogy barátaink és partnereink értik az üzenetet, és tényleg megkezdjük a komoly egyeztetéseket” – közölte a tárcavezető. Hozzátette: kormánya „nagyon jó” és „tisztességes” javaslatokat tett le az asztalra az állampolgárok jogainak biztosításáról.

Theresa May brit kormányfő David Davis Brexit-ügyi miniszterrel hétfőn Brüsszelbe látogat, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier uniós főtárgyalóval egyeztetnek.

Az Európai Unió csütörtökön kezdődő csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy történt-e érdemi előrelépés a brit kilépés feltételeiről – elsősorban a pénzügyi kötelezettségek rendezéséről és a külföldi állampolgárok jogosultságainak garantálásáról – folyó jelenlegi, első tárgyalási szakaszban.

Ettől a döntéstől függ, hogy a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői hozzájárulnak-e a továbblépéshez a tárgyalások második szakaszába, amely a szigetország és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről, mindenekelőtt a kereskedelmi kapcsolatokról szól majd. Vezető EU-tisztviselők azonban meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban ennek esélyeiről.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »