Damaszkusznak nem tetszik a török invázió

A damaszkuszi vezetés az Északnyugat-Szíriába bevonult török csapatok azonnali kivonását követelte, „botrányos agressziónak” minősítve a hadműveletet.

A szíriai külügyminisztérium az állami sajtóban megjelent közleményében a nemzetközi jog megsértésének nevezte azt, hogy csütörtök este az ország lázadók uralta északnyugati felébe török katonai járművek érkeztek a Bab el-Hava határátkelőhelyen keresztül. A török hadsereg első katonái már múlt vasárnap átlépték a határt.

Ankara ugyanakkor azt állítja, hogy csupán a kazahsztáni Asztanában Irán, Oroszország és Törökország között szeptemberben létrejött megállapodás ráháruló részét hajtja végre azzal, hogy a szíriai felkelők mellett működve mérsékli a különböző lázadó fegyveres csoportok közötti harcokat.

Törökország Oroszországgal közösen feszültségcsökkentési övezetet alakít ki az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A térség részben az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű lázadószervezet, részben pedig a Haját Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll, mely utóbbinak legjelentősebb tagja az al-Kaidával szövetséges, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám. A dzsihadisták az SZSZH-tól eltérően nem hajlandóak fegyverszünetet kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával.

Ankara és Moszkva egymással szemben álló feleket támogat, előbbi a damaszkuszi kormány ellen harcoló mérsékelt szíriai ellenzéki erőket, utóbbi pedig Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregét. Ezeknek az erőknek ugyanakkor közös ellenségeik a szélsőséges terrorszervezetek.

Kapcsolódó cikkünk: Újabb menekülthullámot előznének meg a törökök az idlíbi beavatkozással

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »