Nem kell a lengyeleknek az IMF rugalmas hitelkerete

Lengyelország lemond a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rugalmas hitelkeretéről (Flexible Credit Line, FCL), amely 9,5 milliárd dollárra szólt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter.

Morawiecki, akit a lengyel pénzügyi tárca idézett a Twitter közösségi honlapon, a lengyel gazdaság jó állapotával indokolta a lépést. „Az FCL-ről való lemondásról az adózási, makrogazdasági adatok elemzése alapján döntöttem, értékelve a költségvetési stabilitást és a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) tartalékait is” – közölte a kormányfő-helyettes.

Lengyelország 2009-ben kötött a Nemzetközi Valutaalappal rugalmas hitelkeret-megállapodást, amit azóta többször meghosszabbított, de egyszer sem vett igénybe.

Varsó már 2016 elején bejelentette, hogy fokozatosan csökkenteni fogja, majd megszünteti az IMF által számára fenntartott FCL-t, tavaly például az eredeti 22 milliárd SDR-ről 13 millárd SDR-re csökkent.

Idén januárban két évvel meghosszabbították az IMF és Varsó közötti megállapodást, 6,5 milliárd SDR-re (mintegy 9,2 milliárd dollár) csökkentve a hitelkeretet.

Az IMF által kínált elővigyázatossági jellegű pénzügyi eszközök közül az FCL jár a legkevesebb feltétellel. Az IMF kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államoknak tartja fenn ezt az eszközt.

Kapcsolódó anyagunk: Szorongatja a lengyeleket az Európai Bizottság

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »