Trump új környezetvédelmi tanácsadója szerint sincs klímaváltozás

Donald Trump amerikai elnök egy olyan „szakembert” fog jelölni környezetvédelmi tanácsadójának, akinek a fosszilis energiahordozók iparágaiban vannak kapcsolatai, és aki kételkedik a klímaváltozásban – jelentette pénteken az AP hírügynökség a washingtoni Fehér Ház bejelentése alapján.

Az a Kathleen Hartnett White lesz az elnöki környezetvédelmi tanács elnöke, aki Rick Perry jelenlegi energiaügyi miniszter texasi kormányzósága idején hat éven át felügyelte a szövetségi állam környezetvédelmi hatóságát.

White ebben az időben – amikor Barack Obama volt az elnök – kíméletlenül bírálta a szövetségi környezetvédelmi hatóságot (EPA), és küzdött a szigorúbb lég- és vízszennyezési határértékek bevezetése ellen. Tagja azonban a Texasi Közpolitikai Alapítvány nevű konzervatív kutatóintézetnek, amely több olyan cégtől kap támogatást, amely a fosszilis energiahordozók kitermelésével foglalkozik.

White egy politikai irányelveket tartalmazó 2014-es dokumentumban azt írta: a szén és az olaj üzemanyagként való felhasználása „óriási mértékben javította szerte a világon az emberek életfeltételeit, és hozzájárult a rabszolgaság felszámolásához”. A fősodorbeli klímatudósok következtetéseit „ideológusok és papok dogmatikus állításaihoz” hasonlította.

Trump elnök tanácsadójelöltje tagja az úgynevezett Széndioxid-koalíciónak, amelynek célja „vezetők, politikusok és közemberek megtanítása arra, hogy a széndioxid milyen jelentős mértékben járult hozzá az életünkhöz és a gazdasághoz”.

Kathleen Hartnett White a Stanford Egyetemen szerzett diplomát kelet-ázsiai tanulmányokból és összehasonlító irodalomból, Kelly Love fehér házi szóvivő „kiválóan képzettnek” jellemezte őt, környezetvédő csoportok és demokrata párti politikusok azonban máris élesen bírálták White jelölését.

  • Kapcsolódó cikkkeink:

Forrás: MTI / AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »