A világ nem örül Trump új iráni stratégiájának

Donald Trump új stratégiát hirdetett Iránnal szemben, nem írta alá a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Teherán betartja az atomalkut, így a kongresszusnak most 60 nap áll a rendelkezésére a helyzet felülvizsgálatára, ellenkező esetben a Fehér Ház egyoldalúan felmondja a nukleáris egyezményt. 

Bár a bécsi központú Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az elmúlt két évben nyolc jelentésben is megerősítette, hogy Teherán együttműködik vele és betartja a 2015-ben aláírt megállapodásban foglaltakat, James Mattis védelmi miniszter, Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó szintén többször azt mondta: Irán teljesíti kötelezettségeit, és az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke lenne a megállapodás fenntartása, az elnök továbbra is korábbi álláspontját hangoztatja:

Teherán az atomalku „szellemiségét” nem tartotta tiszteletben.

Donald Trump emiatt új szankciókat hirdetett – ezek életbe léptetésére már utasította is a pénzügyminisztériumot -, és új stratégiát hirdetve a kongresszusra bízta a szerinte „súlyos hiányosságok” korrigálását és új szankciók mérlegelését. A kongresszusnak most 60 nap áll a rendelkezésére, ellenkező esetben a Fehér Ház egyoldalúan felmondja a nukleáris egyezményt.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország által az Iráni Iszlám Köztársasággal megkötött atomalkut hivatalosan Közös Átfogó Akciótervnek (JCPOA) nevezik, és történelmi megállapodásként tartják számon. Húsz hónapig tartó tanácskozás és egyeztetés után született meg 2015 júliusában, októberben elfogadták, 2016 januárjában hatályba lépett. Amerikai részről a kezdeményező előző elnök, Barack Obama írta alá. 

Az egyezmény értelmében enyhítették az Irán elleni szankciókat, cserében Teherán korlátozta nukleáris programját. Ez a többi között az alacsony dúsítású urán és a nehézvízkészletek csökkentését, az urándúsítás korlátozását, a felszerelt centrifugák számának csökkentését jelentette, továbbá azt, hogy a feleslegessé vált centrifugákat és dúsítókat a NAÜ ellenőrzése alá helyezi.

A megállapodás támogatói azzal érvelnek, hogy Irán úgynevezett „kitörési ideje” – az az idő, mialatt elegendő hasadóanyaga lesz atomfegyver előállításához – jelentősen, legalább tíz évre megnő, és az egyezmény sikeresen korlátozza Teherán lehetőségeit atomfegyver kifejlesztésére.

Az atomalku ellenzői szerint a megállapodás sok sebből vérzik, például nem mindörökre tiltja meg atomfegyver létrehozását, és nem foglalkozik Irán más, „rosszindulatúnak” minősített tevékenységével, köztük a ballisztikusrakéta-programmal vagy terrorcsoportok vélt támogatásával.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Az atomalku nem hivatalos szerződés, hanem keretmegállapodás, ezért a szenátus normális körülmények között nem szavazhatott volna róla. De annak biztosítására, hogy a kongresszus hallathassa hangját az ügyben, a törvényhozók 2015 májusában elfogadták az Iráni Nukleáris Megállapodás Felülvizsgálatának Törvényét (INARA), amely a többi között kötelezi az elnököt az Iránnal kötendő bármilyen megállapodás szövegének benyújtására, és lehetőséget ad a kongresszusnak a szankciók felülvizsgálatára.

Vagyis ha az elnök nem írja alá az esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut, akkor a kongresszusnak 60 napja van a kialakult helyzet felülvizsgálatára és szankciók újbóli kivetésére. Mindehhez csak egyszerű többségre van szükség a törvényhozásban.

Ha a kongresszus nem fogadja el az elnök által javasolt, új szankciókkal is járó stratégiát, akkor lényegében nem tud mit tenni. Donald Trump ugyanis közölte: akkor ő felmondja az Egyesült Államok részvételét az egyezményben.

Európa másképp látja

Egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió  kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben pénteken.

A főképviselő  utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást. A dokumentum nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen ország sem szüntetheti azt meg egyoldalúan – húzta alá Mogherini Donald Trump amerikai elnök beszédére reagálva.

Irán is reagált

Az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást egy ország nem rúghatja fel – közölte Haszan Róháni iráni elnök pénteken. Róháni tévébeszédében rámutatott, hogy az iráni atomalkut nem csak az Egyesült Államok írta alá.

Teherán, 2017. október 13. Az iráni elnök sajtóhivatala által közreadott képen Haszan Róháni iráni államfő élõ televíziós adásban nyilatkozik az iráni atomalkuról 2017. október 13-án. Ezen a napon Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Teherán nem tesz eleget a nemzetközi megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. (MTI/EPA/Iráni elnök sajtóhivatala)

Teherán, 2017. október 13.
Az iráni elnök sajtóhivatala által közreadott képen Haszan Róháni iráni államfő élõ televíziós adásban nyilatkozik az iráni atomalkuról 2017. október 13-án. Ezen a napon Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Teherán nem tesz eleget a nemzetközi megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. (MTI/EPA/Iráni elnök sajtóhivatala)

Az iráni államfő Trump beszédét hevesen bírálta, amelyről azt mondta: tele volt szitkozódással és az iráni nemzet ellen felhozott alaptalan vádaskodásokkal és sértésekkel. Leszögezte, hogy az iráni nemzet sosem fog külföldi kormányok nyomásának engedni.

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint Irán továbbra is nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik, Róháni – utalva az Egyesült Államokra – emlékeztetett, hogy a világon csupán egy ország van, amely atomfegyvereket vetett be mások ellen.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »