Nem támad, csak tisztogat az iraki haderő Kirkukban

Cáfolta az iraki hadsereg pénteken azokat a sajtóértesüléseket, hogy hadműveletet indított kurd erők ellen Kirkuk tartományban. A hadsereg közös hadműveleti parancsnoksága arról tájékoztatott szűkszavú közleményében, hogy az iraki erők csupán „tisztogató” műveleteket hajtanak végre az Iszlám Állam dzsihadistáitól visszafoglalt területeken.

Néhány órával korábban az AFP közölte a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tábornokára, hogy az iraki kormányerők pénteken megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban.

Más hírforrások ezt nem erősítették meg, az AP és a dpa hírügynökség katonai forrásokra hivatkozó jelentéseiből pedig kiderül, csupán az történt, hogy a hadsereg katonái olyan állásokat foglaltak el Kirkuk várósától délkeletre Basír település környékén, ahonnan előző éjszaka kivonultak az iraki kurd fegyveresek, a pesmergák.

Mindemellett a pesmergák főparancsnoksága csütörtökön elutasította a bagdadi központi vezetéssel szövetséges, többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) követelését állásai feladására Kirkuk tartományban – tájékoztatott Dzsaafar Sejk Musztafa, a kurd erők egyik parancsnoka. A katonai tisztségviselő szerint péntekre virradóra a Hasd es-Saabi olyan követeléssel állt elő, hogy a pesmergák két órán belül adják fel állásaikat és vonuljanak ki a tartomány területén található katonai létesítményekből, átengedve az azok feletti ellenőrzést.

Sejk Musztafa hozzátette: a kurd erők válaszul megerősítették katonai jelenlétüket a térségben – mint mondta – elkerülendő a helyzet elmérgesedését. 

Az iraki kurdisztáni régió vezetése a nap folyamán jelentette be, hogy mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve. Haider al-Abádi iraki kormányfő csütörtökön bejelentette: nem fogja a hadsereget a kurdok ellen harcba küldeni. Twitteren megjelent pénteki üzenetében pedig úgy fogalmazott, hogy fegyveres erőik nem támadhatják és nem is fogják megtámadni az iraki állampolgárokat, legyenek arabok vagy kurdok. Az elterjedt hamis hírek mögött megvetendő szándékok állnak – hangsúlyozta.

Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották a szeptember 25-ki kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kurd regionális kormány csütörtök este közölte, hogy az iraki hadsereg Kirkuktól délre jelentős erőket vont össze, harckocsikat, terepjárókat vezényelt a térségbe, és támadásra készül Kirkuk ellen. Az iraki kormány később visszautasította a kurd biztonsági tanács állítását.

Forrás: MTI

Friss hírek