Új pártot alapított az AfD-ből kilépett Frauke Petry

„Kék Párt” (Die Blaue Partei) néven új pártot alapít Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) volt társelnöke, aki a szeptemberi szövetségi parlamenti választások után lépett ki egykori pártjából. 

Frauke Petry csütörtök este jelentette be hivatalosan az új párt megalapítását a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) című újságnak adott interjúban. A politikus azt is közölte, hogy „Kék Változás” néven civil fórumot akar létrehozni, amelyen pártállástól függetlenül bárki részt vehet.

Petry egy nappal a választások után jelezte, hogy nem kíván beülni az AfD új frakciójába a Bundestagban, és nem sokkal később a pártból is kilépett. Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedő AfD a szavazatok 12,6 százalékát gyűjtötte össze a választáson, így harmadik erőként debütál a szövetségi parlamentben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Németország egy történelmi fordulópont kezdetén

Lemondott az AfD társelnöke

Vádat emeltek a lemondott AfD társelnök ellen

Petry az RND-nek elmondta: az új párt azért kék, mert az amellett, hogy a konzervativizmust jelképezi,  utal a németországi és európai liberális politikára is. A politikus megemlítette azt is, hogy a kék szín segítette népszerűvé válni a Keresztényszociális Uniót (CSU) Bajorországban.

A Kék Párt alapítói abban bíznak, hogy a politikai spektrum több részéről is sikerülhet szavazatokat szerezniük, a CDU, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és az AfD mostani táborából.

„Csaknem minden harmadik német nyitott lehet egy reális, konzervatív politikai ajánlatra. Közülük sokan csak jobb híján adták a voksukat ezekre a pártokra” – vélekedett Petry.

Az AfD egykori társelnöke az interjúban elmondta, hogy volt pártja áprilisi kölni kongresszusa jelentette számára a fordulópontot, mert akkor vált világossá, hogy szabad kezet adnak a szélsőséges, fanatikus elemeknek. Az AfD áprilisi programalkotó kongresszusa elutasította Petry arra irányuló kezdeményezését, hogy a pártnak a rendszerkritikus, „fundamentális ellenzékiség” helyett a „reálpolitika” irányát kellene követnie, hogy középtávon koalícióképessé váljék.

Német sajtójelentések szerint a Kék Pártot már egy héttel a választások előtt bejegyeztette Petry egyik tanácsadója.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »