A világ nemsokára hátat fordíthat az amerikai dollárnak

A Saxo Bank vezető devizapiaci stratégája, John Hardy szerint a különböző geopolitikai nyomások kombinációja az amerikai dollár tartalékvalutaként betöltött szerepének végét jelentheti.

Hardy negyedik negyedéves kilátásokról szóló jegyzetében – amely az „A világ hátat fordít a mindenható dollárnak” címet viseli – azt állította, hogy az amerikai valuta egyre inkább diszfunkcionális, ezért sürgető szükség van a leváltására.

A devizapiaci elemző három olyan geopolitikai kérdést emelt ki, amelyek jelenleg nagy nyomást gyakorolnak a dollár státuszára:

  • Kína folyamatban lévő felemelkedése, amely azt feltételezi, hogy az ország nemsokára sokkal meghatározóbb szerepet fog játszani a globális kereskedelemben és a pénzügyi piacokon. Ezen kívül különösen fontos kérdés, hogy milyen politikai kormányzást választ a Kínai Kommunista Párt közelgő kongresszusa után – amely a jövőbeni vezetést meghatározó fontos politikai találkozó –, persze anélkül, hogy felborítaná a hazai- és a globális gazdaságot.
  • Az észak-koreai rezsim arra való törekvése, hogy fenntartsa hitelességét és érinthetetlenségét mint nukleáris hatalom, valamint ennek hatása a kínai-amerikai kapcsolatokra. Továbbá ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy Japán hogyan kezeli a fenyegetést belföldi és külpolitikai szempontból.
  • Az amerikai-európai transzatlanti szövetség fellazulása, valamint hogy Európa és az EU a német választások után önálló szuperhatalommá válik-e vagy sem.

Hardy a „de-dollarizációt” első sorban abból a kínai törekvésből származtatja, hogy az ország ösztönözni akarja a jüan iránti keresletet.

„Kína keresi annak előnyeit, hogy saját valutája nagyobb szerepet játsszon, és kitúrja az amerikai dollárt a globális kereskedelemben betöltött vezető szerepéből. A kezdeti hangsúly a globális olajkereskedelmen van, mely kapcsán az ország bejelentette, hogy jüanért szeretne olajat vásárolni, valamint lehetővé tette a kereskedelmi partnerek számára, hogy arannyal egyenlítsék ki ezt a jüant” – fejtette ki az elemző. Hardy szerint utóbbi egy okos lépés Peking részéről, mivel ez nagyobb kényelmet nyújt az olajexportáló országok számára.

Kína a világ legnagyobb nyersolaj importőre és az elemző előrejelzése szerint a stabil valuta fenntartása, valamint a jüanért vásárolt olaj lesznek az első lépések a renminbi globális keresletének növekedéséhez.

„Az USA pénzügyi és kereskedelmi szankciói miatt régóta szenvedő Oroszország és Irán boldogan részt fognak venni ebben az új rendszerben, és biztosítani tudják a kritikus tömeget. A nagyobb teszt az lesz, hogy a hagyományos amerikai szövetségesek, például Szaúd-Arábia hajlandó lenne-e vállalni a kockázatot, hogy a lépéssel magára haragítja az Egyesült Államokat” – mondta Hardy.

A második két pontban említettek alapján az elemző szerint Európa és Japán egyre kevésbé támaszkodnak az amerikai dollárra, mivel egyre inkább a fiskális politikához fordulnak a hazai kérdések megoldása érdekében: az európai költségvetési kiadások középpontjában a védelmi hiányosságok állnak, míg Japán arra törekszik, hogy egy 2 billió jen összegű (17,8 milliárd dolláros) ösztönző tervet indítson el.

Korábban írtuk: A világ nem tudja megállni, hogy dollárt kölcsönözzön

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »