Még mindig az amerikai palaolaj az OPEC legnagyobb gondja

Az OPEC főtitkára, Mohammed Barkindo felszólította az amerikai palaolaj termelőket, hogy fogadják el a „megosztott felelősséget” a globális olajkínálat csökkentése érdekében, valamint arra figyelmeztetett, hogy soha nem látott intézkedések válhatnak szükségessé a következő évben az olajpiaci egyensúly létrehozása miatt.

„Arra buzdítjuk amerikai barátainkat, hogy olyan komolyan kezeljék ezt a megosztott felelősséget, amilyet a helyzet megkíván, és amely a jelenlegi egyedülálló ellátási ciklus egyik legfontosabb tanulsága” – fogalmazott Barkindo.

A palaolaj termelés döntő hányada az USA-ban zajlik. A Reuters adatai szerint a palaolaj-fúrók  hozzájárulásával az idei évben közel 10 százalékkal nőtt az észak-amerikai termelés, miközben az OPEC és néhány más termelő – köztük Oroszország is – folyamatosan a kínálat csökkentésére törekszik.

Az OPEC-főtitkár elmondta, hogy az Egyesült Államok és az OPEC egyetértett abban, hogy közös megoldást kell találniuk az olajpiac stabilitásának biztosítása érdekében, valamint kijelentette, hogy az OPEC és más olajtermelők 2018-ban „néhány rendkívüli intézkedés” elfogadására kényszerülhetnek a piac újbóli kiegyenlítése érdekében.

Az OPEC tagállamai és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) 2016 decemberében állapodott meg abban, hogy az októberi szinthez képest 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. A kőolaj világpiaci árának alátámasztását és a túlkínálat csökkentését célzó egyezség hatályát május 25-én hosszabbították meg 2018 márciusának végéig.

A világ egyik legnagyobb olajtermelő országa, Szaúd-Arábia hétfőn bejelentette, hogy napi 560 ezer hordóra csökkentette a kitermelését. A bejelentés összhangban áll a királyság elkötelezettségével az OPEC termeléscsökkentési megállapodása iránt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »