Megduplázta légicsapásait az USA Afganisztánban

Rekordszámú, 751 bombát dobott le az amerikai légierő szeptemberben Afganisztánban a tálib szélsőségesek és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira – derül ki az amerikai hadsereg legfrissebb felmérésének kedden közölt adataiból.

Az augusztusi adatokhoz képest ez 50 százalékos növekedést jelent. A jelentés szerint a növekedés Donald Trump amerikai elnök új, a szélsőséges csoportok elleni hathatósabb fellépést célzó afganisztáni stratégiájának tulajdonítható.

A légicsapások számának növelése érdekében további hat F-16-os harci gépet telepítettek az Egyesült Államok Kabulhoz közeli, bagrami légitámaszpontjára – közli a jelentés, amely hozzáteszi, hogy a légitámadások fokozása végett a térségben szolgálatot teljesítő B-52-es vadászbombázók is több bevetésen vehetnek részt.

A több légicsapás miatt a civil áldozatok száma is megnőtt az ENSZ adatai szerint. 2017 első félévében 232 civil halt vagy sebesült meg légicsapásokban Afganisztánban – ez 43 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanazon időszakához képest. Közülük 85 áldozat tulajdonítható az amerikai és 114 az afgán légicsapásoknak. A többi áldozat esetében nem tisztázott, hogy ki volt a felelős az adott légitámadásért.

Washington nemrég jelentette be, hogy az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők támogatására több mint háromezer további amerikai katonát vezényel a dél-ázsiai országba, és Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet a múlt héten Brüsszelben elmondta, hogy mintegy ezerfős csapaterősítést várnak a NATO-szövetségesektől is.

Az észak-atlanti szövetség tizenöt tagállama szeptemberben közölte, hogy Washington kérésére mérsékelten növeli katonai kontingensének létszámát Afganisztánban, ahol jelenleg mintegy 11 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot, a többi szövetséges ország pedig ötezer katonát állomásoztat a NATO-misszió keretében.

Kapcsolódó cikkünk: Az oroszok nincsenek elájulva Trump afganisztáni terveitől

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »