Ismét tízezrével menekülnek Bangladesbe a mianmari rohingják

Egyetlen nap alatt több mint 11 ezer újabb rohingja muszlim menekült érkezett Mianmarból Bangladesbe – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden, bangladesi határőrök beszámolóira hivatkozva.

A menekültek újabb tömege hétfőn lépte át a határt. Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezet ismét teljes készültségben van, hiszen 11 ezer újabb érkezővel ismét óriásit emelkedett a Bangladesbe menekült rohingják száma.

Az UNHCR együtt dolgozik a bangladesi hatóságokkal annak érdekében, hogy létrehozzanak egy tranzitközpontot, készülve arra, hogy a következő napokban menekültek további áradata várható – mondta a szóvivő.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingja menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingja felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg „tisztogató akcióba” kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Hszinhua

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »