Irak további büntetésekkel sújtja a kurdokat

Az iraki olajügyi minisztérium kedden elrendelte a Kirkuk városából Törökországba vezető olajvezeték helyreállítását, amely megkerüli az ország északi részében fekvő, függetlenségre törekvő Kurdisztán régióját.

Két napon belül ez már a bagdadi központi vezetés második intézkedése az autonóm Kurdisztán elszigetelésére, amely térségben szeptember 25-én megrendezett népszavazáson a szavazók 93 százaléka egy független állam létrehozását támogatta. Bagdad ugyanakkor nem ismerte el a referendum eredményét.

A tárca szerint a lehető leghamarabb helyreállítanák a szóban forgó olajvezeték működését, amely az Iszlám Állam 2014 nyarán történt villámháborúja óta van üzemen kívül. A terrorszervezet akkor kiterjedt területeket hódított meg Irak északi és nyugati felében.

Bagdad hétfőn gazdasági és jogi szankciókat jelentett be az iraki kurd területekkel szemben. A többi között felszólította a kurdisztáni mobiltelefon-szolgáltatókat, hogy tegyék át székhelyüket az iraki fővárosba. A szövetségi kormány egyben felkérte a referendumot szintén ellenző Iránt és Törökországot, hogy függessze fel a szénhidrogének kereskedelmét az autonóm területekkel.

Az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta a bagdadi központi kormánytól függetlenül exportál kőolajat, ami a térség egyik fő bevételi forrásának számít.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »