Jön az újabb kormányválság Romániában?

Kormányának legalább öt tagját lecserélné Mihai Tudose román miniszterelnök, aki egy tévéinterjúban azt is meglebegtette, hogy maga mond le, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem járul hozzá a korrupciós botrányba keveredett, vagy rosszul teljesítő tárcavezetők menesztéséhez – közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

A kormányfő a – szociálliberális bukaresti koalícióhoz közeli – Antena 3 hírtelevíziónak elmondta: “szűk körben” azt is felvetette, hogy szükség esetén maga mond le a kormány éléről. “Ha a kormányba vetett bizalom összeomlott, akkor menjünk haza, mert azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk” – mondta Tudose, arra utalva, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint egyetlen hónap alatt 40-ről 27 százalékra csökkent kormányának bizalmi indexe.

A miniszterelnök szerint a kormány hitelét, valamint hazai és külföldi megítélését azok a miniszterek rontják, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ezzel a megállapításával Tudose szembehelyezkedett pártja álláspontjával, hiszen a PSD két hete úgy döntött: kiáll a korrupciógyanúba keveredett Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter mellett, és felkérte őket, hogy ne mondjanak le posztjukról.

Tudose rajtuk kívül a liberális ALDE által jelölt, szintén korrupcióval gyanúsított Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert is lecserélné, valamint legalább két “rosszul teljesítő” minisztert. Utóbbiakat nem nevezte meg, de a bukaresti sajtó tudni véli, hogy Razvan Cuc közlekedési és Liviu Pop oktatási miniszterről lehet szó.

A három hónapja hivatalban lévő szociáldemokrata kormányfő első ízben beszélt nyilvánosság előtt arról is, hogy jelenleg nem felhőtlen a viszonya a nagyobbik kormánypárt vezetőjével, Liviu Dragnea PSD-elnökkel. “Nem mondanám, hogy kapcsolatunk boldog időszakát éljük” – jellemezte a pártelnökhöz fűződő viszonyát Tudose.

Az ellenzéki média szerint Tudosenak ugyanaz a “túlzott önállóság” lenne a vétke, ami miatt Dragnea már az elődjét, Sorin Grindeanu volt miniszterelnököt is eltávolította júniusban a kormány éléről. A sajtó a PSD-n belüli újabb konfliktus nyilvánvaló jelének tekinti, hogy Tudose a pártelnök egyik bizalmi emberének, Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettesnek a leváltásáról beszél a nyilvánosság előtt.

A PSD tavaly decemberben magabiztos győzelmet aratott a parlamenti választásokon, ám több mint 45 százalékos történelmi győzelmének kovácsa, Liviu Dragnea büntetett előélete miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki tisztséget. A PSD elnöke ezért olyan “helyetteseket” próbált kormányfői tisztségbe juttatni, akik hűségesen követik a párt utasításait, miközben a meghozott döntésekért a kormány tagjainak kell vállalniuk a felelősséget.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2017. november 20.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik Berlinben 2017. november 19-én, miután a Szabaddemokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, és ezzel kudarcba fulladtak a kormányalakítás céljával tartott négypárti koalíciós egyeztetések. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Megbukott Angela Merkel koalíciós terve

Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hétfő hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

Read More »