Egy asztalhoz ülnek a kurdisztáni és a bagdadi politikusok

Tárgyalást kezdtek a kurdisztáni és bagdadi politikusok a függetlenségi népszavazás okozta feszültség enyhítéséről vasárnap – jelentette be a kurd autonóm tartomány elnöksége.

A kurd területen, Szaladin városban megtartott találkozón kurd részről Maszúd Barzani elnök, Bagdad részéről pedig Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnök vett részt. A tárgyalásról kiadott közlemény szerint mindkét fél a politikai feszültség enyhítését és a párbeszédet szorgalmazta, amelynek “teljesen nyitott a napirendje”. A párbeszédben “az összes érdekelt félnek szót kell kapnia, hogy meg lehessen oldani a Bagdad és Erbíl között függőben lévő kérdéseket” – hangsúlyozták.

A szeptember 25-i népszavazáson a kurd régió a függetlenségre szavazott, de ezt a referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette és elutasította. Hasonló volt a reagálás Törökország és Irán részéről, ahol jelentős – több milliós – kurd kisebbség él. Az iraki kormány, valamint Ankara és Teherán is büntetőintézkedéseket hozott a kurd autonómia ellen.

El-Dzsabúri saját, külön közleménye szerint a vasárnapi megbeszélés célja az volt, hogy “megelőzzék a Bagdad és Erbíl közötti kapcsolatok elmérgesedését, ami súlyos következményekkel járna”. Mindkét fél azt szeretné, ha “kiutat találnának a válságból” – írta. A parlamenti elnök azt is hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni Irak területi egységét, és “az ország alkotmányához kell igazodni minden válsághelyzetben”.

A vasárnapi volt az első komoly kapcsolatfelvétel a bagdadi központi kormány és a Kurd Autonóm Terület vezetői között a népszavazás óta.

Korábban írtuk: További bonyodalmakhoz vezet a kurd népszavazás

Forrás: MTI/EFE

Felkapott hírek

Friss hírek