Megegyezett a CDU és a CSU a menekültekről

Több mint 12 órán át tartó tárgyaláson megállapodást kötött vasárnap késő este az Angela Merkel kancellár vezette német jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer által vezetett CSU a menekültek befogadásáról, ezzel lezárult a pártszövetség csaknem két éve húzódó belső vitája. A megállapodás részleteit a két pártelnök ismerteti hétfőn közösen sajtótájékoztatón.

A kiszivárgott részletek szerint a CSU által követelt évi 200 ezer fős menekültbefogadási felső határ gondolatát elvetették ugyan, de kölcsönös engedmények alapján olyan megállapodást kötöttek, amellyel mindkét párt tekintélye megőrzésével, arcvesztés nélkül zárhatja le a vitát.

A kompromisszumot rögzítő dokumentum szerint “azt akarjuk elérni, hogy a humanitárius okokból befogadott emberek (menekültek, menedékkérők, oltalmazottak és befogadottak, családegyesítéssel, áthelyezéssel és áttelepítéssel érkezők, leszámítva a hazajuttatottakat és az önként távozó menekülteket) száma ne haladja meg az évi 200 ezret”.

Az országba érkező menedékkérőket különleges intézményekben, úgynevezett döntési és hazajuttatási központokban kell elhelyezni. A menedékkérőknek ezekben a központokban kell bevárniuk, hogy a menekültügyi hatóság döntsön kérelmükről. Az elutasított menedékkérőket közvetlenül ezekből az intézményekből kell visszajuttatni hazájukba.

Humanitárius szükséghelyzetben a kormánynak konzultálnia kell a szövetségi parlamenttel (Bundestag) arról, hogy miként kezelhetné Németország és az EU a menedékkérők esetleges tömeges beáramlását.

A rendszer másik alapeleme egy bevándorlási törvény, amely a menekültügytől függetlenül azt szabályozza, hogy milyen feltételekkel költözhetnek Németországba emberek az EU-n kívüli úgynevezett harmadik országokból azzal a szándékkal, hogy munkát vállaljanak.

A testvérpártok közötti további vitatott ügyekre is kiterjedő megállapodás után következhetnek az egyeztetések a kormányzati együttműködés lehetőségeiről a liberális FDP-vel és a Zöldekkel. Ezek az úgynevezett szondázó megbeszélések várhatóan az október 15-ei alsó-szászországi tartományi választás után kezdődnek.

Korábban írtuk: Mélyül a CSU és a CDU közötti szakadék a menekültpolitika miatt

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »