Újraélesztenék az EU-India szabadkereskedelmi tárgyalásokat

Európai és indiai legfelsőbb döntéshozók kezdtek tárgyalásokat pénteken Újdelhiben a szabadkereskedelmi tárgyalások újrakezdésének lehetőségeiről.

Narendra Modi indiai miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, illetve az általuk vezetett delegációk közötti megbeszélések napirendjén az Európai Unió és India közötti kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének a lehetőségei szerepelnek.

A delegációk egyebek között megvitatják az európai befektetők indiai beruházásait egyengető mechanizmus létesítésének, valamint az Európai Beruházási Bank (EIB) indiai szerepvállalása megerősítésének a lehetőségeit is.

Donald Tusk a Times of India lapban megjelent cikkében a klímaváltozást, a terrorizmus elleni összefogást és az urbanizációs problémákat jelölte meg az együttműködés konkrét területeiként. “Bízom benne, hogy a nem túl távoli jövőben újra megkezdhetjük az EU és India közötti szabadkereskedelmi megállapodásról a tárgyalásokat” – írta Jean-Claude Juncker az Indian Express napilapban megjelent cikkében.

Az Európai Unió és India között 2007-ben kezdődtek meg és 2013-ban rekedtek meg a tárgyalások bizonyos vámtételek eltörléséről és a piaci hozzáférés kölcsönös javításáról. A megállapodás legfőbb buktatójának az Indiával szemben az autók és autóalkatrészek, a borok és szeszesitalok vámjának az eltörléséről támasztott európai követelés bizonyult. Eltérő nézetek alakultak ki a szellemi tulajdon védelméhez fűződő jogok kérdésében is. Az Európai Unió 2016-ban, 88 milliárd dolláros forgalommal, India legnagyobb kereskedelmi partnere volt.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »