Eladta magát Putyinnak a venezuelai elnök

Köszönetet mondott Oroszországnak a “nehéz pillanatban nyújtott” politikai és diplomáciai támogatásáért Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán Moszkvában, Putyin pedig gratulált Madurónak azért, hogy “stabilizálta” a kapcsolattartást a venezuelai ellenzéki erőkkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a találkozót megelőzően nem zárta ki a biztonsági együttműködés megtárgyalásának lehetőségét.

Maduro, aki a nap folyamán felszólalt az Orosz Energetikai Hét elnevezésű moszkvai nemzetközi fórumon, reményét fejezte ki, hogy Moszkva átstrukturálja a fizetésképtelenség felé sodródó Venezuela 1 milliárd dolláros adósságállományát. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter nyilatkozatban erősítette meg az orosz vezetés erre irányuló szándékát.

Maduro a Twitten “rendkívülinek” nevezte a Putyinnal a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről folytatott tárgyalását.

Az állami többségű orosz Rosznyefty olajvállalat – amely az Egyesült Államok szankciói alá esett az ukrajnai orosz beavatkozás miatt – a Petroleos de Venezuela (PDVSA) társasággal együttműködve évi 9 millió tonna kőolaj kitermelésében vesz rész a dél-amerikai államban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli át. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága a sorozatosan hibás gazdasági döntések és az olajár esése miatt összeomlott, az ellenzék pedig elsöprő többséget szerzett a parlamentben a legutóbbi választásokon.

  • Korábban írtuk:

Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek.

Az ellenzék korábban népszavazást is szervezett, amelyen a 7,6 millió részt vevő 98 százaléka a nemzetgyűlés összehívása ellen foglalt állást, ezt a referendumot azonban a kormány nem ismerte le.

Április óta folyamatosak az utcai tüntetések a dél-amerikai országban, ezekben eddig legalább 125-en vesztették életüket.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »