Horvátország 2019-ben csatlakozna a schengeni övezethez

Horvátország mindent elkövet, hogy 2018 végéig technikailag felkészüljön és még 2019-ben csatlakozzon a schengeni övezethez – mondta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdán Zágrábban, miután tárgyalásokat folytatott Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztossal.

Kiemelte: a horvát kormány számára stratégiailag fontos cél a belső határellenőrzés nélküli térséghez való csatlakozás. A migrációval kapcsolatban elmondta, Horvátország eleget tesz a 2015-ben vállat kötelezettségeinek, ami a menekültek elosztására irányuló kötelező európai uniós kvótát illeti.

Horvátország a fenti programok alapján csaknem 1600 menekült befogadását vállalta két éven belül: 1064-et a kötelező áttelepítési kvóta és 500-at az EU-Törökország megállapodás alapján. Mint mondta: Horvátország szilárd meggyőződése, hogy a migrációs válság kezelésében Európa válaszának a szolidaritáson és a felelősségen kell alapulnia. Korábban Zágráb közölte: teljesíteni akarja az uniós kvótát, de a menekültek nem akarnak Horvátországban letelepedni, a legutóbbi adatok szerint mindössze néhány tucat bevándorlót vett át az ország.

Dimitrisz Avramopulosz szerint Horvátország nemcsak egy európai ország, hanem kulcsfontosságú EU-tagállam és nagyon fontos partner, amikor a migrációról, a határok védelméről és a biztonságpolitikáról van szó.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozási törekvésiről azt mondta: Zágráb jó munkát végzett.

“Közös érdekünk, hogy Horvátország teljes jogú tagjává váljon a schengeni térségnek” – húzta alá.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek