A horvátországi Krk sziget lett a Pentagon új elosztóközpontja

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a Krk szigeti Rijeka nevű repülőteret használja bázisként ahhoz, hogy fegyvereket és lőszereket szállítson a Közel-Keletre – írta a helyi sajtó szerdán a Balkan Insight című regionális hírportál értesüléseire hivatkozva.

Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok Horvátország fontos partnere, és mint olyan, a nemzetközi megállapodások keretében használja a horvát katonai infrastruktúrát.

Lawrence Marzouk, a BIRN nevű regionális tudósítói hálózat egyik oknyomozó újságírója – ők működtetik a Balkan Insight hírportált – az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában elmondta: tudomásukra jutott, hogy Horvátország fontos logisztikai központjává vált a fegyverek és a lőszerek Közel-Keletre szállításának.

Korábban ez a központ Németország volt, de mivel nagy valószínűséggel a szíriai felkelőknek is jutott a fegyverszállítmányokból, ez érzékenyen érintette Berlint, ezért a Pentagonnak új helyszínt kellett keresnie – emelte ki Marzouk, majd hozzátette: több bizonyítékuk is van arra, hogy ez a központ jelenleg Krk szigetén működik.

Az azerbajdzsáni Silk Way vállalat dokumentumokat szivárogatott ki az ügyről – húzta alá. Április óta tíz szállítmány “utazott” a katari amerikai Al Udeid bázis és a krki légibázis között, az utolsó teherszállító repülőgép szeptember 25-én hagyta el Krk szigetét – állítja a BIRN.

Horvát újságírói kérdésre válaszolva Damir Krsticevic védelmi miniszter nem cáfolta, hogy a Pentagon használja a Krk szigeti légi bázist, ugyanakkor arról, hogy milyen rakomány szállít és hova, nem mondott konkrétumot.

“Horvátország együttműködik partnereivel és szövetségeseivel” – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzáfűzte: az Egyesült Államok fontos partnere Horvátországnak, és mint olyan, a nemzetközi megállapodások keretében használhatja a horvát katonai infrastruktúrát.

Ivica Nekic, a horvát fegyverexporttal és importtal megbízott ügynökség elnöke cáfolta, hogy Szíriába is kerülne a szállítmányból.

“Nemcsak az amerikaiak, hanem az összes NATO-partnerünk és azok az országok is, amelyek nincsenek ebben a szövetségben, szállítanak Horvátországon keresztül, és ez korábban is így volt” – mondta. Szavai szerint minden törvényesen történik.

További érdekes információ, hogy a szállítógépek a horvátországi érkezésig normál kereskedelmi járatszámmal üzemelnek, innen azonban CMB jelzéssel (a Pentagon által használt szállítógépek jelzésével) repülnek tovább, ami arra utalat, hogy a rakományukat Krk szigetén veszik fel.

A BIRN által gyűjtött bizonyítékok szerint a rakomány valószínűleg a régi keleti blokk fegyvereiből áll, melyek célállomása a Közel-Kelet.

A Krk szigetén nyaralók mindenesetre meglepetéssel fogadták az óriás szállítógépek érkezését, a helyiek pedig a nagy zajra panaszkodnak.

A teljes cikk képes beszámolóval angol nyelven itt elérhető:
http://www.balkaninsight.com/en/article/croatian-island-airport-becomes-pentagon-hub-10-02-2017

Forrás: MTI / Balkan Insight

Felkapott hírek

Friss hírek