Tovább virágzik Oroszország és Szaúd-Arábia barátsága

A világ legnagyobb olajtermelői – Oroszország és Szaúd-Arábia – egymilliárd dolláros közös alap létrehozását jelentették be, hogy energiaprojektekbe fektessenek be. Ezzel új fejezet nyílik a két ország közötti virágzó gazdasági és politikai partnerségben.

„A megállapodás szerint Oroszország és Szaúd-Arábia megerősítik az olaj-, gáz-, villamos- és megújuló energia terén folytatott együttműködésüket” – jelentette be Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter. Ez pedig egyre szorosabb stratégiai partnerséget jelent a két olajtermelő óriás között.

Helima Croft, az RBC Capital Markets elemzője kedden azt mondta a CNBC-nek, hogy az egymilliárd dolláros üzlet „csak a jéghegy csúcsa” volt, és hogy ő sokkal magasabb szintű együttműködésre és vegyesvállalatok létrehozására számít az olaj, az energia, az infrastruktúra és az állami beruházások terén.

„Figyelemre méltó, hogy mi történik Oroszországgal és Szaúd-Arábiával. 2015-ben Oroszország kijelentette, hogy nem szándékozik együttműködni Szaúd-Arábiával, de most nézzék csak meg. Ha csak a legutóbbi, májusban tartott OPEC-találkozóra gondolunk, a két ország energiaügyi miniszterének megjegyzéseire: olyan, mintha egy virágzó OPEC-barátságot néznénk” – fejtette ki véleményét Croft, utalva a két nemzet közötti egyre szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatra, különösen az olaj tekintetében.

Az olajipar vezetői és az energiaügyi miniszterek a héten Oroszországba érkeznek az OPEC és a nem OPEC-tagok közötti megbeszélésre, melyen azt tervezik tisztázni, hogy szükséges-e az olajkitermelést korlátozó megállapodás további meghosszabbítása. Az értekezlet jelentőségét az is bizonyítja, hogy Szalman szaúdi király is részt vesz rajta. Ez lesz az első alkalom, hogy egy szaúdi uralkodó Oroszországba látogat.

Croft szerint az uralkodó részvétele a találkozón szintén a jelen dokumentumban tárgyalt tendencia folytatása. Oroszország ugyanis 2015-ben még azt hangoztatta, hogy nem áll szándékában együttműködni az OPEC-cel, jelenleg mégis „társelnök” funkciót tölt be a megállapodásban.

Chris Weafer, a Macro Advisory Partners vezető partnere szintén azt mondta a CNBC-nek, hogy a király látogatása kulcsfontosságú jel a két ország kapcsolatát tekintve: „Szalman király nem udvariaskodik feleslegesen. A tény, hogy elmegy Moszkvába hangsúlyozza, hogy az elmúlt néhány évben mennyire megváltozott Oroszország és Szaúd-Arábia kapcsolata.”

  • Még mindig csak álom az OPEC termeléscsökkentése
Az OPEC termeléskorlátozási vállalása értelmében az idén január elsejétől a jövő év márciusáig napi 1,2 millió hordóval napi 32,50 millió hordóra kellene csökkennie a kitermelésnek. Ez azonban még augusztusban sem jött össze. Tovább a teljes cikkre

Az olajexportálók a múlt év végén arról döntöttek, hogy visszafogják a termelésüket, hogy eltüntessék a piacokon évek alatt felhalmozódott olajtöbbletet, és ezzel emelkedésre bírják a kőolaj árát. Az egyezség hatályát május 25-én meghosszabbították 2018 márciusának végéig.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »