Az olaj lehet a fő fegyver Törökország és a kurdok harcában

Teherán és Ankara közösen lép fel Irak és Szíria szétesése ellen – közölte Haszan Róháni iráni elnök Recep Tayyip Erdogan török államfővel szerdán folytatott teheráni megbeszélése után.

Az iraki kurd területeken szeptember 25-én tartottak népszavazást az Irakhoz tartozó térség függetlenségéről. A referendumon a szavazók 93 százaléka voksolt igennel arra, hogy Kurdisztán régió és a körülötte lévő, kurdok lakta területek független állammá alakuljanak.

A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok, millió fő - forrás: MTI

A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok, millió fő – forrás: MTI

A független kurd állam létrehozását azonban mind Irak, mind Irán, mind pedig Törökország erősen ellenzi, így megkezdődött az együttműködés a környező országok között a függetlenségi törekvések ellehetetlenítésére.

Az iráni elnök hangsúlyozta, hogy Irán és Törökország biztonságot és stabilitást akar a Közel-Keleten, az iraki Kurdisztánban múlt héten tartott függetlenségi népszavazás pedig más országok által kitervelt “felekezeti összeesküvés”, amelyet a két ország elítél.

Róháni beszélt arról is, hogy országa megerősíti gazdasági kapcsolatait a szomszédos Törökországgal, konkrét példaként említette, hogy Törökország növeli gázbehozatalát Iránból. Az elnök hozzátette, a jövő héten tárgyalják meg a gázimport részleteit.

A török államfő ehhez hozzáfűzte, hogy napirenden van a két ország közötti kereskedelem értékének emelése 10 milliárd dollárról 30 milliárd dollárra. Erdogan Kurdisztánnal kapcsolatban közölte: Törökország szigorúbb lépéseket tervez a kurd függetlenségi népszavazás miatt.

Törökország a kurd referendum nyomán már több gazdasági, diplomáciai és katonai szankciót léptetett életbe Erbíllel szemben, például nem közlekedtet repülőjáratokat a régióba és fenyegetőzött azzal is, hogy elzárja az Észak-Irakból a ceyhani kikötőig naponta több százezer hordó olajat szállító vezetéket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A török államfő hangsúlyozta azt is, hogy a kurd referendumnak nincs legitimitása, azt csak Izrael ismerte el. Ankara a népszavazás bejelentéséig jó viszonyt ápolt az autonóm régió kormányával, azonban most attól tart, hogy Észak-Irak önállósága megerősítené a többmilliós törökországi kurd kisebbség szeparatista törekvéseit. Vélhetően Irán is hasonló okokból ítélte el a kurdisztáni referendumot, ugyanis a perzsa állam nyugati, Kurdisztánnal határos területein több millió kurd nemzetiségű ember él.

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek