Úgy tűnik, végre feláll az új holland kormány

Hosszú hónapok után mostanra csaknem teljes megállapodásra jutottak Hollandiában a koalícióalakításról tárgyaló pártok, és várhatóan hamarosan megszületik a végérvényes megállapodás egy jobboldali-liberális kormány létrehozásáról – jelentette a holland sajtó szerdán.

Az Algemeen Dagblad című lap szerint akár már jövő hétfőn tető alá hozhatják az egyezséget, amelyet a pártoknak ezután hivatalosan is jóvá kell hagyniuk. Az új kormányt várhatóan az október 23-i héten mutatják be.

Az alakuló kabinetben a márciusi választásokon győztes, liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mellett a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a liberális D66 és a Keresztény Unió (CU) vesz részt. A korábbi egyeztetések egy ugyanilyen pártszövetségről kudarcba fulladtak, miután a D66 és a CU vezetői akkor áthidalhatatlannak nevezték a nézetkülönbségeiket.

A koalíciós tárgyalások többszöri összeomlása után több elemző már úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben egy VVD vezette kisebbségi kormány, vagy egy hatpárti baloldali szövetség is elképzelhető.

A most tárgyaló négy pártnak összesen 76 képviselője lesz az alsóházban. A miniszterelnöki szék várományosa a kormányfői posztot 2010 óta betöltő Mark Rutte.

A kormányalakításhoz legkevesebb 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a választás eredményei alapján azt jelenti, hogy legalább négy pártnak kell koalícióra lépnie, ezért kell a szokásosnál is több idő a megállapodáshoz.

Sajtóhírek szerint ha október 9-ig nem sikerül véglegesíteni a megállapodást, akkor ez lesz a leghosszabb idő, ameddig a kormánykoalíció megalakítása tartott az országban.

Korábban írtuk: Rutte megállította a populisták menetelését Hollandiában

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek