Kubai diplomatákat utasított ki az amerikai kormányzat

Az előzetes kiszivárogtatásoknak megfelelően az amerikai kormányzat kedden jelentette be döntését, miszerint kiutasítanak 15 kubai diplomatát – a döntés a havannai nagykövetségen tapasztalt rejtélyes megbetegedésekre vezethető vissza.

A washingtoni kubai nagykövetség munkatársai hét napot kaptak arra, hogy elhagyják az Egyesült Államokat.
A döntést a külügyminisztérium kubai nagykövetségén dolgozó munkatársainak rejtélyes megbetegedéseire hivatkozva azzal indokolta, hogy a havannai illetékesek képtelenek voltak a nemzetközi egyezményekben előírtaknak megfelelően biztosítani a diplomaták és családtagjaik épségét és biztonságát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az első megbetegedések tavaly ősszel jelentkeztek: a havannai nagykövetség diplomatái és családtagjaik szédülésre, émelygésre, látási és egyensúlyi zavarokra, erős fejfájásra panaszkodtak. Az Egyesült Államokba visszatérve az orvosok megállapították: agykárosodást, vagy más jellegű, maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Bár a vizsgálatok még mindig tartanak, de az orvosok azt gyanítják, hogy “akusztikus támadások”, vagyis hanghatáson alapuló szerkezetek betegítették meg őket.

Az AP amerikai hírügynökség hétfői információi szerint a havannai nagykövetségen diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők betegedtek meg az elsők között, az ő állapotuk a legsúlyosabb. A State Department keddi bejelentése 22 megbetegedett amerikai állampolgárról tesz említést.

Kuba mindig következetesen tagadta, hogy köze lett volna az “akusztikus támadásokhoz”, és a kubai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának vitájában felszólalva hangsúlyozta: a kubai kormány is vizsgálatot indított az ügyben, de eddig nem sikerült azonosítania a betegséget.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek