Erdogan nem tud belenyugodni a kurd népszavazásba

Törökország további szankciókkal sújtja az észak-iraki kurd autonóm régiót, ha Erbíl a térség függetlenné válását támogató szeptember 25-ei népszavazás után “nem tér észhez” – jelezte Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Elmondta: Ankara jelenleg csak bizonyos területeken tett megtorló lépéseket, de a fejleményektől függően nem tétovázik jóval tovább menni. Erdogan beszédében ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen intézkedésekre gondol pontosan.

Törökország a kurd referendum nyomán már több gazdasági, diplomáciai és katonai szankciót foganatosított Erbíllel szemben, például nem közlekedtet repülőjáratokat a régióba. Fenyegetőzött egyúttal azzal is, hogy elzárja az Észak-Irakból a ceyhani kikötőig naponta több százezer hordó olajat szállító vezetéket.

Miután pedig Irak központi kormánya a szomszédos Törökország, Irán és Szíria felé vezető átkelőhelyek átadását hiába követelte Erbíltől, Bagdad jelezte, hogy a Törökországban és Iránban közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről veszik majd át a kurdisztáni határállomások ellenőrzését.

Erdogan szerdán Teheránba látogat, hogy Haszán Roháni államfővel és Ali Hámenei ajatollahhal találkozzon. A két ország vezetői egyebek között az észak-iraki kurdok ügyét is  megvitatják.  A török vezérkari főnök, Hulusi Akar hétfőn tartózkodott Iránban, ahol hivatali kollégájával, Mohamed Bagherivel egyeztetett a kérdésben.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában azt mondta: amennyiben Észak-Irak leállítja az önállósodási folyamatot, Ankara és Erbíl kapcsolatai rendeződnek. “Még mindig nem túl késő ehhez” – nyomatékosította.

Ankara a referendum bejelentéséig jó viszonyt ápolt az autonóm régió kormányával, azonban most attól tart, hogy Észak-Irak önállósága megerősítené a többmilliós törökországi kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Kapcsolódó cikkünk: Hadgyakorlattal demonstrálja erejét az iraki kurdok előtt Törökország

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek