Barcelonában a spanyol rendőrök ellen tüntetnek, Madridban mellettük

A spanyol belügyminiszter szerint a katalán elnök utcai lázadásra,  a spanyol hatóságok elleni gyűlöletre, zaklatásra buzdít.

Juan Ignacio Zoid keddi, madridi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy inzultálják a rendfenntartókat, akik a törvénynek akarnak érvényt szerezni. A belügyminiszter üzenetet intézett a spanyol rendőrség és csendőrség kötelékében szolgálók felé, azt mondta: az állampolgárok tisztában vannak azzal, hogy mit képviselnek, a spanyol kormány pedig megvédi méltóságukat és garantálja jogaikat.

Juan Ignacio Zoido azt is bejelentette: október 11-ig meghosszabbítják az átvezényelt spanyol rendfenntartók jelenlétét Katalóniában, és kijelentette: nem hagyják el azokat a szállodákat, ahol elszállásolták őket.

Több katalán város szállodáiból is “utcára tették” a spanyol rendőröket és csendőröket az erőszakba torkollt vasárnapi függetlenségi népszavazás miatt. Calella városában például a hatóságok az ellenük tüntetők szitkozódása, kiabálás közepette hagyták el a szállodákat, amelyek bejáratánál a katalán rendőrök igyekeztek élőláncot alkotni.

Katalóniában kedden nagyszabású munkabeszüntetést és felvonulásokat tartanak tiltakozásként az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson.

Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja az Onda Cero rádióadónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki az erőszakos cselekmények miatt, de – mint mondta – a katalán szeparatisták sodorták veszélybe az embereket. Carles Puigdemont katalán elnök tudta, hogy mi fog történni, és ennek ellenére arra ösztönözte az embereket, hogy tartsák nyitva a szavazóhelyiségeket, és mivel a katalán rendőrök nem teljesítették az erről szóló bírói rendelkezést, a spanyol hatóságoknak kellett fellépniük – fejtette ki.

Miközben Barcelonában a spanyol rendfenntartók ellen tüntetnek, addig Madridban épp mellettük. Sokan gyűltek össze spanyol zászlókat lengetve a legnagyobb rendőrségi laktanyánál Mortalazban, továbbá a spanyol parlament védelmét ellátó rendőrök a kongresszus épülete előtt vonultak fel, hogy csendben tiltakozva kiálljanak a Katalóniában lévő kollégáik mellett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek