Az önvezető taxik gondot okozhatnak a tömegközlekedési hálózatoknak

Egy nemrég készített tanulmány szerint a vezető nélküli taxik várhatóan teljesen átalakítják a tömegközlekedési hálózatok rendszerét.

A UBS által kiadott kutatási jegyzék kifejti, hogy az önvezető taxi szolgáltatások – ilyen például az, melyet az Uber próbált kialakítani az Egyesült Államokban – képesek lesznek a tömegközlekedési hálózatok által kínált költségek töredékéért szállítani az utasokat. A UBS kutatói szerint ráadásul a „robotaxi” néven emlegetett járművek néhány éven belül ténylegesen bevethetők lesznek.

„Az elektromos és autonóm járművek felé történő elmozdulás, kombinálva a fokozódó versennyel végül ahhoz fog vezetni, hogy 80 százalékkal csökkenteni kell az utasok felé felszámított díjat. Az elkövetkező években a technológia lehetővé teszi, hogy a robotaxik valósággá váljanak. Ebben az új paradigmában jobban megéri az önvezető taxikat igénybe venni, mint akár saját autót fenntartani, lévén feleannyiba fog kerülni a használatuk” – áll a jelentésben.

A kutatók állítása szerint végül a szabályozók is rá fognak bólintani a robotaxi-flottákra, mivel idővel belátják:

  • az autonóm autók szélesebb körű hozzáférést kínálnak a mobilitáshoz,
  • a háztartások évente körülbelül 5000 eurót takaríthatnak meg általuk,
  • valamint alapvetően csökkentik az autóbalesetek számát.
Az önjáró autók azonban eddig számos balesetben voltak érintettek. Februárban a Google önjáró autóinak egyike balesetet okozott Kaliforniában, márciusban pedig az Uber bevonta az utakról vezető nélküli taxi flottáját Arizonában, miután egyik járműve érintett lett egy autóbalesetben.

Korábban írtuk:

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

sziria-rakka_640

Rakka hivatalosan is felszabadult

Az SDF a rakkai stadionban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a város visszavételét az Iszlám Államtól. A dzsihadista szervezet korábban fegyverraktárként és börtönként használta a stadiont, és ez volt az utolsó rakkai létesítmények egyike, ahonnan kiszorították a terrorszervezet fegyvereseit.

Read More »
brexit-5_640

Brexit: toporgás zajlik előrelépés helyett

Eddig nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

Read More »