Szállodaerkélyről lövöldözött egy helyi lakos Las Vegasban, ötvennél több halott

Ötvennél több embert megölt és több mint 200-at megsebesített egy fegyveres ámokfutó az egyesült államokbeli Las Vegasban vasárnap este, egy countrykoncert vége felé, majd még a rendőrség kiérkezése előtt  végzett magával. 

A rendőrség később Stephen Paddock helybéli lakosként azonosította a fegyverest, akinek holtteste mellett tíz lőfegyvert is találtak a hatóságok, de indokaira mindeddig nem derült fény – közölte hétfőn Nevada amerikai szövetségi állam rendőrfőnöke.

A 64 éves férfi egyedül követte el tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal, felekezete egyelőre nem ismert. A Las Vegas-i rendőrség adatai szerint a koncert után 406 embert – köztük legalább 50 halottat – szállítottak a helyi kórházakba.

Az incidens helyi idő szerint vasárnap este fél tizenegykor kezdődött a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál Jason Aldean énekes koncertjének vége felé. A támadó a hotel 32. emeletéről, egy erkélyről lövöldözött automata fegyverből a szállodával szemben megrendezett szabadtéri koncert nézőire. A lövöldözés kezdetekor az emberek menekülni kezdtek, gyakran egymáson áttaposva igyekeztek kijutni a körzetből, miközben egyre több rendőr érkezett a helyszínre.

Las Vegas, 2017. október 2. Rendőrök a Las Vegasban történt lövöldözés helyszínén 2017. október 1-jén. (MTI/AP/John Locher)

Las Vegas, 2017. október 2.
Rendőrök a Las Vegasban történt lövöldözés helyszínén 2017. október 1-jén. (MTI/AP/John Locher)

A hatóságok a lövöldözés kezdete után lezárták a szállodák övezte, Las Vegas Strip nevű sugárútszakaszt és a 15-ös számú államközi főutat. A McCarran nemzetközi repülőtérre tartó egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át.

A rendőrök összefüggésbe hoztak a támadással egy nőt, bizonyos Marilou Danley-t, aki a támadás előtt együtt utazott a tettessel. A nő ázsiai kinézetű, másfél méter magas. Azt nem közölték, hogy gyanúsítják-e azzal, hogy részt vett a támadásban, mindenesetre a helyi seriff társként jellemezte őt. A hatóságok azonosították Danley tartózkodási helyét, és megtalálták Paddock egyik gépkocsiját is.

Sok sebesült még válságos állapotban van, így a halálos áldozatok száma még emelkedhet. Ez a lőfegyveres ámokfutás követelte a legtöbb halálos áldozatot az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb támadást 2016 júniusában hajtották végre, akkor egy dzsihadista fegyveres egy orlandói éjszakai klubban lelőtt 49 embert.

Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon együttérzését és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak és családjainak, valamint a sebesülteknek.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek