Kurdok foglalták el az Iszlám Állam volt iraki területeit

Az iraki kormány hétfőn felszólította a kurd hatóságokat, hogy hagyjon fel a provokációkkal az Iszlám Állam által 2014-ben megszállt, Bagdad által visszakövetelt területeken.

“Az autonóm kurdisztáni régiónak be kell fejeznie a konfliktus kiszélesítését és a provokációkat a vitatott területek általa megszállva tartott szektoraiban” – jelentette ki közleményében Haider al-Abádi iraki kormányfő szóvivője. Szaad el-Hadíszi az AFP francia hírügynökség kérdésére kifejtette, hogy “a Dijála, Szalaheddín, Ninive és Kirkuk kormányzóságokban lévő vitatott övezetek a szövetségi kormány fennhatósága alá tartoznak”.

“Valamennyi közigazgatási szerv és szolgáltatás jog szerint a szövetségi kormány fennhatósága alatt kell, hogy álljon, de 2014. június 10. óta a kormány fennhatósága az Iszlám Állam terrorszervezet támadása miatt megszakadt, és a helyzetet kihasználva a kurd erők megerősítették a jelenlétüket a térségben” – hangoztatta a szóvivő.

“A kurdisztáni autonóm kormány most azt közölte, hogy nem vonja ki az erőit a térségekből, ahová előrenyomult, és ez ellentétes az alkotmánnyal” – így a szóvivő. A szóvivő szerint Ninive tartományban a kurd erők csapatmozgásainak ideiglenesnek kellene lennie, de folytatódnak.

“Ezeket a csapatmozgásokat be kell fejezni, mert provokációk” – mondta Hadíszi.

Az Iszlám Állam elleni moszuli hadműveletben a pesmergák Ninive tartomány belsejéig nyomultak előre. Moszult “hivatalosan” július 10-én szabadították fel az dzsihadista megszállás alól. A bagdadi és az erbíli vezetés között nagy a feszültség a Maszúd Barzáni kurd elnök kezdeményezte szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazás óta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A vitatott szektorok jelentős területet képeznek a szíriai és az iráni határ között kelet-nyugati irányban 650 kilométerre terjedve ki, észak-déli irányban 50-100 kilométer szélességben.

A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok, millió fő - forrás: MTI

A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok, millió fő – forrás: MTI

Hadíszi ragaszkodott ahhoz, hogy “semmisnek kell nyilvánítani a referendum eredményét, amely ellentétes az alkotmánnyal, és komoly párbeszédbe kell kezdeni Irak egységének megerősítése érdekében”.

A kínai Hszinhua és a francia AFP hírügynökségek arról számoltak be, hogy a bagdadi kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló Irán hadgyakorlatot kezdett a szomszédos Kurdisztán határa mellett. A iráni hadsereghez  – amely számos katonai egységet vonultatott fel – iraki alakulatok is csatlakoztak a manővereknek helyt adó határ menti, nyugat-iráni területen.

Az AFP-nek egy kurd vámügyi tisztviselő elmondta, helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődött a páncélosokat és szárazföldi erőket felvonultató gyakorlatozás a kurdisztáni határtól mintegy 250 méterre.

A népszavazás nyomán nemcsak Irán, de Törökország is hadgyakorlatokat kezdett Kurdisztánnal közös határaikon – mindkét országban jelentős számú kurd kisebbség él.

Forrás: MTI/AFP/Hszinhua

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »